ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіал в Ялівщині, пам‘ятні знаки на в’їздах та весняна повінь – питання щотижневої наради

Featured Video Play Icon

Символічні пам’ятні знаки там, де точилися найзапекліші бої за місто. У Чернігові розглянуть ідею створити, як це вже почало формуватися на Масанах на одній із позицій наших оборонців, де від ворожої ракети загинув одразу весь екіпаж танку, місця вшанування захисників і їхнього подвигу у лютому-березні 2022-го. Відповідне доручення керівникам управлінь культури і туризму та житлово-комунального господарства дав виконуючий обов’язки міського голови на щотижневій нараді в муніципалітеті.

-Я думаю, що логічно нам подумати на в’їздах у місто, там, де були найбільш активні бойові дії – в першу чергу, це Масани, тому що там уже сформований стихійний цей пам’ятник, ЗАЗ, Бобровиця і Подусівка, – подумати такі місця, де б символічно зробити чи це пам’ятні знаки, чи це стели якісь з інформацією про бойові дії, які були рік тому і, можливо, про якісь деталі цих бойових дій, або про кількість героїв, які там загинули. Є така ініціатива від військових, я думаю, що треба підтримати і відпрацювати це питання, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Те ж стосується і слідів від прильотів, що лишилися на стародавньому дитинці – там можливе встановлення невеликої інформаційної таблички, що б нагадувала про рани Чернігова, нанесені росіянами під час облоги. Водночас, як повідомив Ломако, місто вже має напрацьований сучасний проєкт по кладовищу в Ялівщині, на якому в минулому році ховали полеглих бійців і загиблих цивільних. Найближчим часом його планують презентувати, насамперед, родинам чернігівських героїв.

– Є чіткий намір там зробити якісний меморіал і вшанувати гідно пам’ять наших героїв, і в нас, хочу теж поінформувати, було кілька робочих зустрічей і з родинами і з капеланом і з військовими в принципі є спільне бачення. Єдине, що через дуже чутливі моменти, його там треба обережно реалізовувати, – підкреслив Олександр Ломако.

Крім того, секретар міської ради вкотре звернув увагу на порядок і дотримання правил благоустрою в місті – рекламу на стовпах, яку раніше вдавалось побороти, але яка нині масово і нахабно з’являється навіть у центрі, стихійну торгівлю, вигул собак у парках, а також погодження фасадів і вивісок передусім на центральних і туристичних вулицях, а тому доручив муніципальній варті посилити роботу в цих напрямках. Окрема тема – контроль рівня води. За словами начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, станом на 11-те квітня в межах Чернігова повінь на Десні сягнула 558-ми сантиметрів над нулем поста, і за тиждень вода піднялася на 24 сантиметри.

-Міський пляж у нас на даний час підтоплений, ми очікуємо високу воду це наприкінці квітня-на початку травня. У Новгород-Сіверському вода піднімається щодня, щодоби на 17 см, але гідрометцентр нам дає показники 660 см – це максимальний, який буде у нас у місті Чернігові. Ситуація під контролем, – повідомив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Григорій Годун.

Прибуває вода і на Стрижні. Як повідомив Руслан Волок, на випадок великої повені спеціалісти АТП-2528 підняли шлюзи дамб і зробили запас на двох його ділянках, аби не було підтоплення нижче по руслу. Наразі ситуація по обох річках контрольована і виходу на заплаву та загрози для людей і домогосподарств не очікується, зазначили на загальноміській нараді.