Факт-новини: оперативні сюжети

Архітектурна спільнота готова долучитися до відбудови Чернігова

Featured Video Play Icon

Тридцять вісім днів оборони Чернігова під постійним ворожим вогнем, що зруйнував тисячі життів і будівель, за якими – роки важкого і дороговартісного відновлення. Попри те, що війна ще не закінчилася, робити перші кроки у цьому напрямку потрібно вже зараз. І сьогодні свою допомогу у залученні міжнародних інституцій для відтворення пам’яток, втілення нових житлових проєктів, або ж просторового планування та обстеження приміщень місту-герою пропонує Національна спілка архітекторів України.

Нині спілка веде активну дипломатичну діяльність, перемовини на різних форумах і запевняє, що архітектурна спільнота усього світу готова підтримувати наші громади. І Чернігів серед них на особливому рахунку. Нині в обласного центру вже є розуміння того, яким його мають бачити в Україні та поза її межами – як міста-захисника, заслужений імідж якого повинні створити фахові маркетологи. На це підуть більше, ніж сотні тисяч доларів, але це важливий аспект для сприйняття Чернігова і профінансують його також меценати, наголосив Владислав Атрошенко.

За словами очільника міста, нині рішення про відновлення приймаються емоційно. Хоча за оцінками економістів та ж Буча постраждала в 10 разів менше ніж Чернігів якщо рахувати економічні збитки. Крім того, ми маємо щонайменше 314 загиблих мирних мешканців, 16 з яких діти, а також безвісти зниклих, які буквально згоріли в епіцентрі вибуху авіабомб. Початок бойових дій був для всіх однаковий, а результат маємо різний. Тому, Чернігів заслуговує на новий подих і майбутнє, впевнений міський голова.

Аби почати предметну роботу в цьому напрямку, муніципалітет надасть фахівців та все необхідне, а також забезпечить постійний контакт із профільними керівниками міста. Адже, крім ідей, для залучення коштів на ті чи інші проєкти потрібна предметна робота, зокрема, і в питанні подолання вже згаданої конкуренції між містами.

У свою чергу міський голова запропонував напрацювати і підписати меморандум, що стане підґрунтям для співпраці і фінансової допомоги від міжнародних партнерів. А серед об’єктів, на які можна було б звернути увагу, назвав спорудження дерев’яного муру на валу, мосту до Катерининської церкви, питання транспортної інфраструктури, реконструкцію пошкоджених закладів медицини та освіти.