Факт-новини: оперативні сюжети

Чіткі терміни служби та спрощення ввезення гуманітарки – депутати направили звернення до ВР та КМУ

Featured Video Play Icon

Надати безумовне право військовим, як мобілізованим, так і контрактникам, в період дії воєнного стану звільнятися після 36-ти місяців служби за своїм бажанням. З проханням до Парламенту внести відповідну правку при підготовці до другого читання так званого законопроєкту про мобілізацію звернулася міська рада Чернігова на 37-ій, позачерговій сесії. Оскільки в урядовій редакції, котру народні обранці в першому читанні підтримали 7-го лютого, питання встановлення термінів військової служби, фактично, не вирішується, йшлося в сесійній залі.

Я не хочу, щоб ми, як депутати міської ради торкалися тих питань, які однозначно не в нашій компетенції, і це мають вирішувати військове командування, політичне керівництво країни і депутати Верховної Ради.  Але до мене як секретаря міської ради, до депутатів міської ради – до нас, як представників громади, звертається багато чернігівців, членів родин щодо одного важливого питання – це термін. Термін, на який мобілізуються наші захисники. Зараз в законі визначено 36 місяців і сказано, що рішення окремо приймається Ставкою про демобілізацію. Ми б хотіли, щоб депутати залишили виключно “термін не більше 36-ти місяців”, тому що в іншому випадку просто ніякої демобілізації не буде, і не буде ротації, і люди, які вже два роки там на передовій знаходяться, вони будуть там знаходитися довго, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами виконувача обов’язків міського голови, це питання лежить в площині справедливості і стосується багатьох українських родин, а відсутність чітких термінів в нинішніх умовах демотивує, насамперед, військовозобов’язаних. Законопроєкт активно обговорюється суспільством і має чимало критики всередині самої Верховної Ради, за два тижні, вже з поправками, його мають винести на друге читання.

Якраз це буде вчасно, тому що зараз буде бурхливе обговорення цього питання і в комітетах Верховної Ради і у фракціях, то я б хотів, щоб ми, як громада міста, висловили свою позицію з цього питання. Прошу підтримати дане звернення, вважаю його дуже актуальним. Ставлю на голосування, – сказав Олександр Ломако.

“За” – 26, рішення прийнято.

Серед питань, підтриманих на сесії, 8-го лютого, також звернення до Верховної Ради щодо заборон народним депутатам, обраним від політичної партії “опзж”, обіймати керівні посади у парламенті, комітетах ВР, входити до складу тимчасових комісій чи депутатських груп, а також унеможливити в подальшому здійснення ними депутатських повноважень та участь у виборчому процесі разом із представниками інших партій, чия робота була призупинена рішенням РНБО через антиукраїнську діяльність.

І ще одне, спрямоване до Кабінету Міністрів – з вимогою скасувати Постанову №953, що створює для волонтерів 20 кіл бюрократичного пекла і значно ускладнює процес надання та отримання гуманітарної допомоги з-за кордону, перш за все – автомобілів, дронів та медикаментів для підтримки фронту, зазначається у зверненні. 

Я звертався особисто, і публічно, і зверненням до Кабінету Міністрів скасувати цю постанову – вона не скасована. Якщо дійсно актуальне зараз це питання, його треба прийняти, треба зараз максимально спростити все, що пов’язано з ввезенням в Україну гуманітарної допомоги, – підкреслив Олександр Ломако.

Позиція міської ради – держава спільно з волонтерами має розробити механізм, що не перешкоджатиме забезпеченню армії. Базуватися він повинен на спрощеній системі, а вона має діяти до підготовки нового документу. 

Також цього дня троє депутатів і депутаток достроково склали свої повноваження, а саме Юрій Тарасовець від “Слуги народу”, Сергій Кирієнко та Вікторія Лазаренко від “Рідного дому”. Відповідні заяви надійшли від самих обранців і були погоджені більшістю голосів. Надалі територіальна виборча комісія має провести засідання і визначити кандидатури, які замінять їх у міській раді, згідно з партійними списками.