ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Паркова, Національної гвардії, Довженка: нові назви у Чернігові отримали ще 24 вулиці

Featured Video Play Icon

Ще 24 вулиці і провулки Чернігова будуть перейменовані з метою очищення міського простору від топонімів, що пропагують або символізують російську федерацію та республіку білорусь.Таке рішення прийняли депутати на позачерговій 37-й сесії Чернігівської міської ради 8 лютого. Під час пленарного засідання народні обранці і представники громади обговорили  запропоновані робочою групою варіанти нових назв, в тому числі звернення від жителів вулиці 1-ї Гвардійської Армії щодо повернення їй старої назви – Просторна.

У своєму зверненні вони просять повернуть історичну назву Просторна, ту яка була до 80-х років. Назва нашої комісії була Національної Гвардії, але вул. Просторна вона була як запасний варіант розглядали, оскільки вона правда до 80-х років була історична, – зауважив начальник управління культури і туризму, депутат ЧМР Олександр Шевчук.

Робоча група у складі науковців, істориків, громадських діячів запропонувала перейменувати найстарішу у місті вулицю Льва Толстого на Олександра Довженка. Нагадаємо, депутати вже відправляли питання щодо перейменування цієї вулиці  на доопрацювання у червні минулого року. Тоді її пропонували назвати Болдинською. Серед альтернативних назв, що лунали при обговоренні цього разу, була Монастирська або Підмонастирська, яку вона носила до 1917 року. Також пролунала думка щодо повернення вулицям міста нейтральних і історичних назв.  

З приводу нейтральних назв: Закон України про правовий статус борців за Україну якраз рекомендує і наполягає, щоб органи місцевого самоврядування називали на честь борців за незалежність у 20 сторіччі,  вулиці і так далі, – уточнив член робочої групи, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Кінодраматург, кінорежисер, письменник Олександр Довженко – це відомий на весь світ бренд, який асоціюється з Черніговом, з Десною,  каже Олександр Ломако. Він пояснив чому, на його думку, одна з центральних вулиць міста має носити це ім’я. 

Дійсно, у нас багато вулиць, Л.Українки, Івана Франка, того ж Довженка знаходяться десь у приватному секторі, де знаходиться 5 будинків, де ніхто ніколи не буває. Це також не правильно. Ми зараз зробили, наша каденція, проспект Л.Лук’яненка,  теж було багато людей, які виступали проти. Зараз звикли – це дуже добре. Людина, яка писала Акт  проголошення незалежності України, яка боролася за цю незалежність, – центральний проспект міста в місті Чернігові. Проспект Михайла Грушевського – це ж потужна також назва.   Зараз буде, можливо, як депутати підтримають, Олександра Довженка.  Людина, яку знають у всьому світі,  яку точно знають в усій Україні, – гордість нашого міста, я переконаний, що це було б правильно, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Під час сесії також наголошували, що перейменування вулиць не потребує фінансових витрат із бюджету і не створює проблем для чернігівців. Нові назви автоматично вносяться в реєстри та відображаються під час будь-яких правочинів з нерухомістю. Після дискусії, депутати проголосували за нові назви, які були  запропоновані саме робочою групою: всього 21 вулиця і 3 провулки. Тож вулицю 1-ї Гвардійської Армії перейменують на Національної Гвардії,   Савчука називатиметься Парковою,  а Толстого – Олександра Довженка. Нинішня  Довженка стане провулком Київським. Загалом, у Чернігові вже перейменували 54 вулиці та 23 провулки.