Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів готується до зими: яка ситуація з ТЕЦ та чи переживе місто можливий блекаут?

Featured Video Play Icon

З досвідом попередньої та розумінням, що цьогорічна зима може бути навіть складнішою, Чернігів у плановому режимі готується до майбутнього опалювального сезону, вже другого в умовах повномасштабної війни. Ця тема вкотре стала однією з ключових чергової загальноміської наради.

Особлива увага тут до питань, пов’язаних з Чернігівською ТЕЦ: за місяць, 20 серпня, спливає 23-річний договір оренди і єдиний майновий комплекс теплоелектроцентралі остаточно повертається в управління громади. Їх цього дня обговорюватимуть із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури а також представниками Нафтогазу – відповідну зустріч зранку анонсував Олександр Ломако. 

Є робочі питання, які на сьогоднішній зустрічі ми піднімемо, зокрема, борги – на секундочку, 1,5 млрд за спожитий газ, 0,5 млрд так зване усунення порушень попереднього управлінця, штрафні санкції та інші, і борг за розподіл газу це 90 млн гривень вони стосуються попереднього управителя і нам важливо, щоб після того, як ми отримаємо обладнання і всі відповідні документи ми звернемося до Нафтогазу за ліцензією і ми будемо просити і обласну адміністрацію, і міністерство, як органи державної влади, сприяти нашому комунальному підприємству в заключенні договору на енергоносії і отримання ліцензії, – говорить Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Ці вищезгадані понад 2 млрд гривень для міста з бюджетом трохи більше трьох на рік – непідйомні, і врегулювання заборгованості “Технови” має вирішуватися з допомогою держави, наголосив в. о. очільника Чернігова. Нагадаємо, про те, що передавати громаді згенеровані приватним орендарем за ці роки збитки неправильно заявляв і профільний міністр енергетики Герман Галущенко під час свого робочого візиту до Чернігова.

Місто зі свого боку також має внести зміни до основного фінансового документу, аби підтримати комунальне підприємство Теплокомуненерго на старті його господарювання, відповідне доручення дав Олександр Ломако на нараді 18 липня. 

Часу достатньо і організаційно, і технічно, провести всі заходи по підготовці до нового опалювального сезону в плановому режимі, те, що від нас залежить, безсумнівно, ми це зробимо і встигнемо. Нам треба внести зміни в бюджет, тому що заробітна плата з 21 серпня це буде наша відповідальність, а поки підприємство запрацює та почне отримувати кошти пройде декілька місяців, це десь 34,6 млн гривень, далі для підготовки до зими потрібно там певні ремонти робити, ми ще не розуміємо обʼєм, але треба, щоб були закладені кошти, а також хімреагенти, це попередній підрахунок 5,8 млн. У нас там закладено, здається, 16, треба ще десь 40 додати, щоб ми могли проводити всі планові роботи по підготовці до опалювального сезону саме на Чернігівській ТЕЦ, – каже Ломако.

Ще одне питання, в якому Чернігів вже має досвід і на якому акцентує увагу штаб з підготовки міста до опалювального сезону – можливі віялові відключення світла та блекаути. Так, Облтеплокомуненерго має генератори на всіх котельнях та теплопунктах, опрацьовується питання їх стаціонарного підключення, аби за потреби максимально швидко запустити, великі котельні під’єднані до двох трансформаторних підстанцій, щоб фактично не залежати від графіків, зазначили у муніципалітеті. Джерелами резервного живлення забезпечені всі заклади освіти та медицини, а Чернігівводоканал на випадок повного блекауту готовий подавати питну до п’ятого поверху для всього міста. На “АТП-2528” закуплена тисяча тонн солі і прораховується необхідний запас пального для всіх підприємств.

Основне це ще раз ТЕЦ, газ і підготовка всієї системи ТЕЦ з мережами до опалювального сезону, тому що ніхто не знає, що там, і врегулювання підготовки до віялових відключень, – зазначає Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ.

Зима може бути і з великою вірогідністю буде ще складнішою, ніж була минула, і можливо, треба врахувати всі фактори, у нас є досвід уже минулого року, тому з урахуванням вже цього досвіду нам простіше, – наголошує Олександр Ломако.

Невирішеною залишається проблема невідшкодованої державою різниці в тарифах. Зокрема, непідвищення тарифів для водоканалів і водночас здорожчання важливої їх складової – електроенергії для промислових споживачів, чернігівському комунальному підприємству принесуть сотні мільйонів гривень збитків. А це обігові кошти на роботи з відновлення, сплату за кредитами тощо, йшлося на нараді.

Якщо у нас є політичне рішення і воно там справедливе, що під час війни тарифи не зростають, правда на електроенергію зросли для підприємств суттєво тоді потрібно брати на себе відповідальність і компенсувати цю різницю, шукати формулу, можливо, спільну, але не може буть таке, що повністю це на всі громади. Тому що деякі громади можуть собі це дозволити, зрозуміло, ну а такі, як Чернігів, це для нас дуже буде складно, тому що у нас є багато інших напрямків по відновленню міста, яке триває, це і житло, і школи, й інші заклади, в тому числі водоканал, – акцентує в.о. міського голови.

Наразі асоціація по довіреностям від водоканалів, які входять до її складу, відпрацьовує це питання і однозначна вимога від водоканалів буде така, щоб ці кошти по різниці в тарифах були закладені в державний бюджет, – розповідає Сергій Малявко, директор КП “Чернігівводоканал”.

Виконуючий обов’язки міського голови зазначив, що за його інформацією поки обіцяного законопроєкту про зміни до держбюджету і компенсацію теплогенеруючим підприємствам немає, про водоканали взагалі мова не йде.

З позитивних новин, як повідомив Сергій Малявко цього місяця Чернігівводоканал має отримати чергову партію допомоги від міжнародних партнерів, яку вдалося залучити торік на зустрічі у Мюнхені – великий американський концерн, що виготовляє обладнання для водної галузі, надасть місту три потужних насоси і один резервний для зруйнованої насосної станції вартістю близько 320 тисяч євро.