Факт-новини: оперативні сюжети

У прикордонні Чернігівщини почали показувати вітчизняні телеканали

Featured Video Play Icon

На Чернігівщині у тестовому режимі віднедавна працює цифрова  телемережа MX-7, яка розповсюджує безкоштовний пакет каналів  з 9 телевізійних програм. Як повідомила представниця Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ірина Сенченко, запровадження державної телемережі  є певною медіа перемогою для області, адже врешті решт ефірний сигнал вітчизняного телебачення охопить  всю її територію,  в тому числі  прикордонні райони, де довгий час були проблеми з покриттям.

 На жаль,  повномасштабне вторгнення тільки загострило це питання, адже ворог в медійному плані також не спить, він постійно підвищує потужності , задіює пересувні передавачі, і таким чином ми маємо на прикордонні території, де люди на жаль приймають ворожий контент, – говорить Ірина Сенченко, представниця Нацради з питань тб і радіомовлення у Чернігівській області.

Запровадження мультиплексу  МХ-7 важливе передусім  з точки зору національної інформаційної безпеки. Поки що мовлення здійснюється з наявних в області передавачів. Як повідомили експерти, на Чернігівщині споруджують додаткові  4  телевежі, три з них – у прикордонні. До осені вони будуть збудовані і переведені у підпорядкування телемережі МХ-7. У подальшому  мовлення здійснюватиметься на постійній основі  з трансляцією тих каналів, які отримають ліцензію від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

 Цього четверга вже в порядку денному ми бачимо рішення: буде оголошено сам конкурс, які ж безпосередньо програми будуть  у нас в МХ-7. Прогнозовано, що до кінця року вже офіційно сформується пакетне наповнення і ми матимемо безпосередньо перелік телеканалів, який не буде змінюватися.  До цього тестова трансляція – це загальнонаціональні мовники і ви можете їх безпосередньо переглянути, – каже пані Ірина.

Оператор нової телемережі – Концерн РРТ, який входить до сфери управління Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України. Мультиплекс МХ-7 спроєктовано у смузі частот метрового діапазону, які краще огинають перешкоди. Це також  додатковий плюс у збільшенні покриття. 

7-й мультиплекс, хочу зазначити, будувався за власні кошти концерну. Концерн брав кредит і будував цю мережу. Жодної копійки державного бюджету  у побудові 7 мультиплексу не було.  Процесу побудови був ускладнений тим, що велися і ведуться бойові дії. І логістика зараз дуже складна, ми досі стикаємося зі складностями логістики  щодо доставки обладнання, монтажу, доставки фахівців, безпеки фахівців, – зазначає Сергій Ковальов, керівник Чернігівської філії Концерну РРТ.

Тестове мовлення засвідчило певні позитивні результати. Хоча у мультиплексі транслюється менше програм,  їх вже дивляться там, куди раніше сигнал вітчизняного наземного телебачення не досягав. 

Останні моніторинги на Новгород-Сіверщині  показали, що люди дійсно мають можливість переглядати 9 програм. + 6.10  Семенівська громада,  також останні моніторинги підтвердили, що там є можливість приймати, – наголошує Ірина Сенченко, представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області.

Сигнал телеканалів у мультиплексі МХ-7 можна знайти вже зараз.  В деяких випадках достатньо увімкнути автопошук на телевізорі. Або оновити список телеканалів на тюнері Т-2  чи спробувати прийняти новий сигнал на стару антену метрового діапазону, через яку раніше дивилися аналогове телебачення. Тестове мовлення мультиплексу МХ-7 проходить по всій Україні.