ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Готовність до зими: до яких житлових будинків Чернігова вчасно подадуть тепло?

Featured Video Play Icon

Попри колосальні втрати бюджету, серйозні пошкодження житлового фонду та об’єктів критичної інфраструктури, і при цьому постійну загрозу ракетних обстрілів та повторного наступу, Чернігів робить все можливе для відновлення і функціонування в осінньо-зимовий період. Про стан ремонтів та готовність сфери житлово-комунального господарства, зокрема і генеруючих підприємств розпочати опалювальний сезон, доповіли на черговому засіданні виконавчого комітету, 6 жовтня.

Так, якщо говорити про про людські помешкання, внаслідок збройної агресії рф різною мірою пошкоджено 875 із 1926-ти багатоквартирних будинків, серед них 146 – безпосередньо прямим влучанням авіаційних бомб, ракет або ворожих снарядів.

Незважаючи на те, що безпекові питання є компетенцією держави, місто почало відновлення будинків власним коштом, аби люди вже зараз мали домівку, стіни і дах над головою. Основна задача по кожній багатоповерхівці – закрити периметр, покрівлю, вставити вікна та подати тепло. По 87-ми адресах з прямим попаданням все це вже виконано, на сьогодні там лишаються тільки внутрішні роботи. Що стосується особливо складних будинків, охоплених капітальним ремонтом, то по Бєлова, 27 станом на 15 жовтня тепло не подадуть у 28 квартир із 69, до 15 листопада підключать ще 14, решту в процесі, ремонт триватиме до березня 2023-го. Бєлова 37, корпус 3 п’ять квартир зможуть під’єднати до опалення лише із закінченням робіт наприкінці року. До 15 листопада підключать Любецьку, 34, коли завершать дах і вікна, а також Ремісничу, 55А – там відбудовують стіну. На Чорновола 15а, що з індивідуальним опаленням, холодними поки будуть лише 28 квартир, які в роботі до березня. Чорновола, 15 – третій, четвертий і п’ятий під’їзди планують відремонтувати до кінця жовтня, максимум у такі ж терміни – Богуна, 44. У три четвертих будинку на Мазепи, 56 опалення дадуть від 15 жовтня, решту 42 квартири підключать у наступні два тижні. До кінця жовтня зможуть повністю обігріти і Коцюбинського 39а. Попри те, що на Пухова 154 роботи триватимуть до грудня, тепло там теж з’явиться вчасно, як і в гуртожитку на Шевченка 246а. Ще 18 порівняно легких будинків, де немає руйнувань контрукції, пошкоджені тільки дахи та вікна, в межах поточних ремонтів відновлює обласна військова адміністрація. Вони теж мають бути готові до 15 жовтня. Так само на завершальному етапі решта 729 багатоповерхівок, що постраждали від вибухової хвилі чи уламків – їх своїми силами ремонтували комунальні управителі.

Принагідно міський голова порушив питання часткового демонтажу аварійного готелю “Україна”, подальшу долю якого обговорив з його власником. За словами Владислава Атрошенка, органи місцевого самоврядування мають право на одноосібне рішення щодо необхідності демонтажу будь-яких приміщень, які являють собою загрозу, яким власне і є нині зруйнований готель у центрі Чернігова. Однак, є потреба отримати від державних органів акт засвідчення руйнації саме внаслідок російської агресії, а не від будь-яких інших факторів.

Що стосується підготовки до опалювального періоду об’єктів теплогенерації та житлово-комунального господарства міста, дивіться у наступних випусках новин.