Факт-новини: оперативні сюжети

8,5 мільйонів гривень на відновлення отримав Чернігівський пологовий будинок

Featured Video Play Icon

Пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів кімнати, пологові зали, коридори та фасад. Чернігівський пологовий будинок отримав міжнародний грант на проведення ремонтних робіт. В межах програми підтримки реформ охорони здоров’я в Україні, американська компанія USAID надала 8,5 мільйонів гривень.

Як ви знаєте в закладі були післявоєнні пошкодження — вибито 120 вікон, внаслідок цього були пошкоджені палати, кімнати, коридори. Вікна вилітали, двері вилітали. Ці кошти підуть на відновлення. Частково ми вже відновили, частково ще ці кошти нам потрібні щоби відновити, – розповідає Василь Гусак, генеральний директор КНП «Пологовий будинок» ЧМР.

За словами Василя Гусака, процедура отримання гранту тривала понад півроку. Коштами іноземної компанії вони планують відновити понад сорок кімнат. Ремонтні роботи у пологовому відділенні вже розпочалися, виконує їх місцевий підрядник, який переміг за тендерною процедурою.

Зараз три кімнати вже повністю готові під фарбування, йдуть роботи по облаштуванню плитки на підлогу і ремонт відкосів. Плануємо десь за місяць-два закінчити роботи. Ще залишився коридор, теж буде друга половина ремонтуватися, – говорить Володимир Вінницький, заступник генерального директора з технічних питань.

З початку 2023 року у Чернігівському пологовому народилося понад 700 немовлят. Як розповів Василь Гусак, з дев’яти пологових залів, зараз працює лише п’ять. Відновлення пошкоджених кімнат дозволить забезпечувати комфортні умови для молодих мам.

Зараз кожна жінка має свій окремий пологовий зал, змінилося зовсім відношення до акушерства. Якщо раніше могло бути в передродовій кімнаті знаходитися і дві-три жінки, зараз такого нема. В нас буває і три, і п‘ять жінок за добу і 8, 10 і це потрібно щоби у кожного був окремий пологовий зал, – зазначає Василь Гусак, генеральний директор КНП «Пологовий будинок» ЧМР. Наступним етапом ремонту буде заміна фасаду правого корпусу. Він значно постраждав від уламків ракетних та бомбових ударів у березні минулого року. Завершити всі роботи, що передбачені грантовим проєктом мають за чотири місяці.