ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сучасний коворкінг: як оновили читацьку залу бібліотеки Коцюбинського

Featured Video Play Icon

Багатофункціональний мобільний простір, де можна не лише читати, а і працювати, навчатися та відпочивати. Після капітального ремонту читальна зала Чернігівської міської бібліотеки імені Коцюбинського перетворилася на сучасний коворкінг, поділений на функціональні зони. Зокрема, тут є місце для ознайомлення з пресою, роботи на комп’ютері та настільних ігор. З ремонтом та оснащенням приміщення допомогла Міжнародна організація з міграції — МОМ — за фінансування уряду та народу Японії.

Після влучання ракети другий поверх нашої бібліотеки був майже зруйнований, пошкоджений дах, а також не було вікон, опалення та інші пошкодження. Після цього нашу будівлю відремонтували за кошти місцевого бюджету, але ж наповнення. Наша команда почала вести проєктно-грантову діяльність. Ми подавали різні заявки, ми намагалися брати участь у всіх конкурсах, про які тільки дізнавалися. Й от, на щастя, один із грантових проєктів ми виграли, – розповіла директорка Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Обладнання, меблі, ігри, жалюзі — усе це за грантові кошти від благодійників. За потреби, приміщення коворкінгу може легко перетворюватися на майданчик для проведення соціокультурних подій: тренінгів, семінарів, майстер-класів, кінопоказів тощо. А ще тут можна відпочити з друзями або дітьми, зокрема, провести цікаве й насичене дозвілля.

Також у нас тут проводиться англійська для дорослих, майстерки для людей похилого віку. Також у нас є такий собі «юзер-club» — це люди, які навчаються роботі на комп’ютері й роботі з мобільними пристроями, – зазначила Ганна Пушкар.

Оновили в бібліотеці Коцюбинського й підхід до абонементу: багато простору — і жодних перешкод. Відтепер читачі можуть у невимушеній атмосфері, у кріслі або на дивані, ознайомитися з наявною літературою, погортати книжки та обрати щось до смаку. Для того, щоб узяти видання додому, потрібно обов’язково записатися до бібліотеки.

Якщо людина прийшла з думкою, що я візьму таку книгу, але коли вона походила між полицями, між стелажами, вона, можливо, обирає ще щось для себе. І в нас є такі читачі, що вони прийшли цілеспрямовано, але, походивши, вони: «Ой, і цю книжку хочу, і цю». І беруть, обирають, – зауважила завідувачка відділу обслуговування Центральної бібліотеки ім. М.Коцюбинського Юлія Маленкова.

– У мене теж були такі випадки, що береш, а потім вдома кілька сторінок — і розумієш, що ні, воно не йде, можливо, не той автор, не той стиль написання, і воно вже не йде, і треба відносити. А так людина може трошечки, пару сторінок спокійно почитати. Думаю, що це зручно, – каже відвідувачка бібліотеки Наталія.

Упродовж року бібліотека активно поповнювалася сучасною україномовною літературою. Спеціально для цього створили проєкт «Ліга книжкових доброчинців», до якого долучалися працівники культури, митці та меценати з усієї України. За словами працівників книгозбірні, зараз чернігівці обирають детективи, сучасну українську прозу та твори класиків. Також популярністю користується нон-фікшн.

Я читаю дуже багато художньої сучасної літератури і якось я не думала, що в бібліотеках є саме сучасна, та, що є дуже популярною. І коли я випадково проходила, думаю, спитаю. Зайшла — у мене просто очі розбіглися, коли я побачила, що все те, що я купую за великі гроші, бо книги зараз дуже дорогі, є все тут, і постійно оновлюється список цієї літератури. Я приходила зі своїм списком бажаних для себе, і майже все тут є, – підкреслила відвідувачка бібліотеки Наталія.

Дитяча бібліотека імені Довженка також зазнала позитивних змін. Тут не лише значно оновили книжковий фонд, а й облаштували спеціальну залу з підлітковою літературою. Для найменших читачів створили окремий коворкінг. Зокрема, у ньому проводять безоплатні майстер-класи та заняття з англійської мови.