Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення житлових будинків. Чому не ремонтують деякі багатоповерхівки на ЗАЗі?

Featured Video Play Icon

По майже два десятка відер за кілька годин дощу, напів присядки попід дахом, куди влучив рашистський снаряд, виносять мешканці пошкодженої дев’ятиповерхівки на ЗАЗі. Так, за словами Олександра, рятують не стільки свої квартири, як оселю сусіда Григорія Кириловича, якій дісталося найбільше, бо ж «прихід» був саме над нею.

А ось і власне домівка пана Григорія. Коли росіяни вночі обстріляли будинок, чоловік був вдома – не захотів спускатися у підвал до дружини та дочки з онуком. Спершу подумав, що дісталося садочку навпроти, але ж ні, прилетіло саме в їхній будинок.

У червні силами 13-го ЖЕКу та комунальників із Хмельницького тут в межах поточного ремонту повністю перекрили покрівлю, що була вся посічена уламками. Місце ж прямого попадання чекало проєкту. Відбудовувати цей будинок по проспекту Миру, 255, а також багатоповерхівку по проспекту Миру, 271А ще у травні взялася Чернігівська ОВА за державні кошти. Натомість тепер – виключила з переліку об’єктів, що підлягають першочерговому відновленню. Про це йдеться у протоколі засідання координаційного штабу з відбудови населених пунктів та територій Чернігівської області від 28 липня.

Як пояснили в самій ОВА, причина у тому, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 10 квітня, перший транш державних коштів передбачає лише поточні ремонти конструкцій будинку та капітальні – дахів і покрівель. А в цих двох будинках є руйнування тримальних елементів.

Тепер ці дві багатоповерхівки буде відбудовувати місто своїм коштом, як іще 124 в межах капітального ремонту та майже 700 – в межах поточного, де пошкоджені дахи, вікна та подекуди стіни. Так, відповідно до законодавства, якщо експерти надають висновок про необхідність капітального ремонту, замовляється проєктно-кошторисна документація, а потім експертиза проєкту і самого кошторису – на це йде орієнтовно два місяці. По будинках, з якими одразу працювало місто, перші капремонти вже стартували і їх планують максимально встигнути до опалювального сезону. А тому, питання по багатоповерхівках на ЗАЗі, насамперед, у втраченому часі, кажуть у муніципалітеті.

Залежно від складності робіт, на їх ремонт може знадобитися від кількох тижнів до, знову ж таки, кількох місяців. А терміни, навіть якби документація була оформлена вчасно, і так критичні. Ще один пошкоджений рашистами об’єкт, який ОВА планувала відновити за рахунок державних коштів, але через тривалі строки поставок і монтажу обладнання нині повернула місту – каналізаційна насосна станція. На неї потрібно близько 10 млн гривень.

Замість двох багатоквартирних будинків і важливого для Чернігова інфраструктурного об’єкту, до переліку першочергових ремонтів за вищезгаданим протоколом область внесла будівлю Чернігівської РДА, де вибуховою хвилею пошкоджені вікна та частково внутрішні двері. Наразі там працюють Чернігівська районна рада, різні спортивні та районні організації. Щодо самої РДА, то ми побачили у своїх кабінетах лише працівників структурних підрозділів, керівництво ж, за їхніми словами, перебуває в іншому приміщенні.