Факт-новини: оперативні сюжети

10 років Революції Гідності: як українці виборювали майбутнє в ЄС

Featured Video Play Icon

21 листопада — День Гідності та Свободи. Саме цього дня 10 років тому у Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. І якщо все починалося з сотень небайдужих громадян, з часом кількість протестувальників на Майдані склала тисячі. Коли влада застосувала силу, тоді проєвропейські протести перетворилися на антиурядові. Кривавий розгін майданівців ознаменував початок боротьби проти диктатури, корупції, зневаги до прав людини та свавілля правоохоронців.

Найтрагічніші події Революції Гідності сталися наприкінці лютого 2014-го, коли в центрі Києва підпалили Будинок профспілок, а снайпери вбили понад 70 учасників. Загиблі під час подій на Майдані стали Героями Небесної сотні. Мітинги на підтримку проєвропейського вектору нашої країни відбулися й у Чернігові.Містяни, як і решта українців, відстоювали гідність та свободу.  Перша силова атака влади на мирних протестувальників відбулася саме в Чернігові. Президент Янукович втік з України 22-го лютого 2014-го, що й стало логічним завершенням подій Євромайдану, а Україна отримала другий шанс для розбудови демократії.

 Багато активістів Революції Гідності пішли воювати в зону АТО, а згодом і брали участь в ООС. Символом Революції Гідності став і чернігівець Андрій Кудабеков. До 2014-го у місті його знали як підприємця, однак чоловік не зміг спокійно дивитися на несправедливість та став учасником протестів на Майдані Незалежності. Того ж року пішов воювати добровольцем на Схід у складі батальйону “Чернігів”.

Після початку повномасштабної війни, він продовжував боронити Батьківщину та рідну Чернігівщину, захищаючи яку від ворожих ДРГ він і загинув. Андрій Кудабеков – один із прикладів боротьби за свободу та європейські цінності. І під час повномасштабної війни продовжуємо боронити країну заради нашого щасливого теперішнього та європейського майбутнього.