Факт-новини: оперативні сюжети

«Чернігівський Євромайдан»: побачила світ нова книга про події Революції гідності

Featured Video Play Icon

Пам’ять – як один з чинників державотворення. Зафіксовані трагічні події вже десятирічної давнини у новій книзі від Сергія Соломахи «Чернігівський Євромайдан: хроніка, факти, спогади». У ній автор послідовно розповів про події Революції гідності на території області.  Свою роботу чоловік наповнив свідченнями про боротьбу українців на шляху до європейського розвитку. 21 листопада у день 10-ї річниці Революції Гідності видання презентували на базі Чернігівської обласної бібліотеки імені Русових.

Книга народжувалася «Чернігівський Євромайдан: хроніка, факти, спогади» прямо під час Євромайдану, почалося це 14 листопада 14-го року і  на той момент завдяки соціальним мережам завдяки тому, що існують нові методи фактично в прямому режимі  дані потрапляли з місцевих сайтів. Я їх постійно збирав, тим більше, ми в мережах відкрили Чернігівський євромайдан. Євромайдан Чернігів . Сайт, де виставлялося,  я це все збирав і відповідно фотографував, – розповів  автор книги Сергій Соломаха.

 Цінність видання окрім викладених фактів і вибудованої хронології подій у спогадах безпосередніх їх учасників. Це і політики, що були, так би мовити, по обидві сторони барикад, і громадські діячі, представники тодішньої і сучасної влади. Зокрема спогади учасника двох революцій – Помаранчевої та Революції Гідності Олександра Ломако. Автор упорядкував і особисто перевірив інформацію зібрану на просторах інтернету. За його словами, у книзі згадано понад півтисячі імен та прізвищ.

Довелося багато розшукувати перевіряти особливо по районах, ми цих людей не знаємо. Довелося звертатися до учасників просити їх підтвердити або спростувати, багато псевдонімів там є.  До 10-річчя відповідно ми вирішили видати, тому що дивлячись на те наскільки швидко розвиваються події інші події можуть взагалі перекреслити пам’ять про тих людей, – зазначив Сергій Соломаха.

Додамо, Сергій Соломаха є активним громадським діячем, просвітянином, автором видань, які присвятив перебігу державотворчих процесів передусім на теренах Чернігівської області.