ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Зберегли наповнення: скільки цьогоріч коштуватиме харчування у садочках школах?

Featured Video Play Icon

Компот у нас із сушки напарюється, щоб смачний був, суп-пюре з сочевиці, картопляні зрази на обід – вариться картопелька у нас, м’ясо – всередині начинка з м’яса, і буде у нас тушкована капуста з морквою, з цибулею, з піджарочкою, – кухарка дитсадка Наталія.

 Не встигли роздати сніданок, як вже приготували ледь не половину обіду. Від шостої на кухні дитсадка як у вулику, в кожному кутку кипить робота: десь щось подрібнюється, тушкується, запікається, і навіть зварене – настоюється. На ранок же гречана каша щойно з печі та омлет, вітамінний салат зі свіжої капусти й моркви, цільнозерновий хліб з твердим сиром і чай.

Коли на лінії вимикають світло, стають до праці о 4-ій, розраховують процес і так, аби повітряні тривоги не зривали графіку. Як що, годують дітей в укритті. Кожен день у них починається із вивчення меню – чотирьохтижневе, розроблене спеціально під сезон, за місяць воно жодного разу не повторюється та відповідає всім нормам.

Меню у нас збалансоване: багато м’яса, риба, сир, овочі, фрукти. Вкладаємо душу, все готовим смачно, всі професіонали, –  кухарка дитсадка.

Від 2-го січня цього року день повноцінного триразового харчування у групах раннього віку коштує до 41-єї гривні, передшкільного – до 47-ми, та цілодобового перебування – до 52-ох гривень, що на 9 гривень відрізняється від минулого року. Такі зміни, зумовлені об’єктивним здорожчанням продуктів в середньому на 20%, а також ускладненою логістикою, ще 24 листопада затвердив виконавчий комітет Чернігівської міської ради. При цьому, батьки традиційно сплачують лише 75% від цієї суми, тобто 30-35 гривень, багатодітні – 50%, а решту бере на себе місто.

За таку ціну батьки не можуть вдома прогодувати дитину повноцінно три рази і мавши в раціоні і м’ясо, і овочі, і фрукти, і рибу, і крупи, і соки – усе, що потрібно дитині. Дітям страви подобаються, вони весь час говорять: “А мама мені такого вдома не готує, тут смачно!” Якщо діти задоволені і їдять, то і ми від цього отримуємо якийсь результат, якийсь сенс, і розуміємо, що ми на правильному шляху і годуємо дітей повноцінно,- підкреслює завідувачка ДНЗ Валентина Цісельська.

 –Перегляд вартості харчування передбачений законодавством відповідно до постанови Кабінету Міністрів №305, по якій організовується харчування. В цій постанові зазначено, що раз на рік ціни на вартість харчування переглядаються і вартість харчування повинна забезпечити виконання норм харчування які цією постановою передбачені, – зазначає заступниця начальника управління освіти Олена Горна.

Що стосується шкіл, то вартість сніданків для учнів початкової ланки – до 41-єї гривні, батькам же вони обходяться фактично у 31-ну, адже 10 гривень компенсують з бюджету громади. Обіду і підвечірку – до 43-ох гривень. Стільки ж за сніданки для 5-11-х. Крім того, місто розширило перелік дітей вразливих категорій, яких повністю забезпечуватиме гарячим харчуванням за свій рахунок як у дошкільних закладах, так і закладах загальної середньої освіти.

В переліку пільгових категорій з’явилися нові категорії дітей – це діти, які постраждали внаслідок бойових дій, це діти загиблих захисників і захисниць України. Також рішенням комісії, яка є при управлінні освіти, звільняються від плати за харчування діти із сімей, які опинилися в скрутному становищі – це сім’ї, які втратили і житло, майно під час бойових дій, – зауважує Олена Горна.

 Також у цьому списку – учні навчально-реабілітаційного центру та спеціальної школи, діти з інвалідністю, з малозабезпечених сімей, позбавлені батьківського піклування і сироти.

Загалом, на початок січня у Чернігові безкоштовно харчуються 876 дітей у школах та 264 у садочках, а вихованці ДНЗ і початкові класи – на умовах співфінансування з бюджету, практика чого до сьогодні зберігається не в усіх містах України.