ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Жіноча «Гордість Чернігова»: першу премію отримала Ната Жижченко «ONUKA»

Featured Video Play Icon

Я народилася в Києві, але мені здається, що народилася по-справжньому я в Чернігові, – каже Ната Жижченко, фронтвумен гурту «ONUKA».

Відома музикантка, амбасадорка української культури, фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко — «Гордість Чернігова». Нагадаємо, цим званням у межах премії «Жінка року» відзначають жінок, котрі прославляють Чернігів на всю Україну та за кордоном. Попри те, що на світ співачка з’явилася в столиці, вона вважає себе саме чернігівкою.

Увесь мій рід із Чернігова і взагалі музичний мій старт відбувся саме тут. Тут було справжнє дитинство, тут було справжнє все, і найприємніші такі дитячі мрії і згадки саме тут. Тому це моя душа, це, мені здається, така колиска мрій, колиска дитячих спогадів, у які я часто ховаюсь, і взагалі таке найбільш рідне, найприємніше й камерне місце й у думках, і наживо, – зазначила Ната Жижченко.

Окрім творчої діяльності, Ната Жижченко активно волонтерить, допомагає ЗСУ та сприяє відновленню та розвитку Чернігова. Одним із проєктів артистки є реконструкція сімейного будинку з унікальним дерев’яним мереживом, де жили її бабуся та дідусь, відомий майстер народних інструментів Олександр Шльончик. У грудні, на 26-й церемонії нагородження премії «Жінка року-2023», ONUKA не змогла бути присутньою — тоді брала участь у гастрольному турі. Однак нагорода таки зустріла власницю. Статуетку та памʼятний диплом першої володарки премії «Гордість Чернігова» музикантці вручили голова громадської організації «Спілка жінок Чернігова» Наталія Хольченкова та виконувач обовʼязків очільника міста Олександр Ломако.

«Гордість Чернігова» — це не прості слова. Ми пишаємося вашим успіхом та вашою творчістю. І знаєте, що для мене дуже важливо — люди, яких знають не в Чернігові, а й в Україні та всьому світі, коли вони займають активну громадську позицію, у цьому випадку це збереження культурної спадщини, популяризація нашого міста, участь у відбудові Чернігова й допомозі Збройним силам України. Це дуже цінно. Я хочу побажати вам успіхів у творчості, у житті. Хай вдається!, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Я думаю, моя бабуся дуже би цьому зраділа. Це для неї було би просто головною подією року. Я думаю, що це все одно робиться для неї, для дідуся. І я думаю, що вони десь на небесах дуже від цього радіють. Мені це велика честь. Це дуже круто й мені дійсно приємно. Отже, я реально рухаюсь у правильному напрямку, – сказала фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Після урочистої частини — неформальний «open talk». У стінах оновленого коворкінгу бібліотеки імені Коцюбинського ONUKA розповіла про свою родину, фамільний маєток, творчість та сучасну українську культуру, а також відповіла на запитання гостей. Організувала зустріч «Спілка жінок Чернігова».

Реєстрація на цей захід закрилася майже за кілька годин. Ми дуже вражені. Ми сподівалися, що буде багато учасників, але щасливі, що є такий інтерес до творчості пані Онуки, – зазначила голова «Спілки жінок Чернігова» Наталія Хольченкова.

Поділилася Ната Жижченко не лише формулою успіху, жіночої сили та сімейного щастя, а й розкрила деякі секрети.

Ми плануємо відкривати простір на базі майстерні мого дідуся, на базі нашого будинку, який буде називатися «Фабрична 12». Я вперше, до речі, це кажу прямо от на 100 % із назвою, тому що назви не було. Це простір, сучасний простір з етнографічним нахилом, де будуть відбуватися як віртуальні, так і офлайн події, зустрічі із зірками, зустрічі з артистами, з лекторами в різних тематиках, музика, етнографія. Також будуть відкриті курси з деревообробки, усе це буде на безоплатній, звісно, основі. І це все буде в мережі, і я сподіваюся, що це стане своєрідним віртуальним музеєм, – повідомила Ната Жижченко.

ONUKA активно допомагає нашим захисникам та захисницям. Упродовж «open talkу» гості могли задонатити на засоби зв‘язку для українських військових, що організувала ГО «Жіночий ветеранський рух» та який, як амбасадорка Чернігівщини, підтримала Ната Жижченко. Наприкінці зустрічі від імені «Спілки жінок Чернігова» Наталія Хольченкова вручила співачці посвідку членкині організації.

Ми дуже щасливі, що вона прийняла пропозицію стати членкинею спілки громадської організації «Спілка жінок Чернігова». І ми сподіваємось, що разом ми зможемо ще організувати багато цікавих культурних, мистецьких проєктів для підтримки жіночого лідерства, розвитку сімейних цінностей та для відновлення і розвитку Чернігова, – констатувала Наталія Хольченкова.

ONUKA запевнила: бажання, сил та натхнення брати участь у культурному, громадському та волонтерському житті Чернігова в неї вдосталь, а тому про її нові проєкти ми неодмінно почуємо.