ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Заробіток на лайках: як не потрапити на гачок шахраїв

Featured Video Play Icon

Просто реагуючи лайком ви можете отримати мінімум 3000 гривень на день. Вам цікаво працювати з нами? Повідомлення з подібним меседжем все частіше надходять на телефони українців. Смс з “привабливою” пропозицією прийшло і мені. Проте, що ж ховається за нею?

Аби розібратися з цим звертаємося до правоохоронців. Начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю в Чернігівській області Ігор Макулін розповів, що нині це поширена шахрайська схема. Люди в пошуках легкого заробітку втрачають десятки тисяч гривень.

Хто завгодно може потрапити до даної схеми. Здається, що тут нічого дійсно немає, тому що всі знають, що зараз в мережі інтернет люди заробляють значні суми грошових коштів. Всі знають, що є блогери, а вони у нас дуже розповсюджені, відомі. Вони дуже добре заробляють і вони цього не соромляться, показують своє гарне життя. Тому люди вважають, що їх залучають до роботи, яка гарно оплачується і тут немає ніякої пастки, – зазначає начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю в Чернігівській області Ігор Макулін.

На початку зловмисники надсилають людям кошти за їх працю, але згодом розгортають справжні тенета і просять гроші вже від вас, обіцяючи збільшення прибутку. Одразу після оплати зв’язок з роботодавцем зникає. Контактні дані українців, яким може бути цікавий заробіток, шахраї мають заздалегідь.

З одного боку у них може бути база клієнтів, тобто в них є люди з іменами і вони знають, що люди зацікавлені в заробітку. Це студенти або люди без роботи і що можна їх залучити до співпраці. Інша ситуація коли вони взагалі в хаотичному порядку розсилають на різні номери повідомлення і хто відгукнувся, з тими вони вже починають працювати, – зауважив Ігор Макулін.

Кіберзлочинці починають заманювати вас у свої пастки як тільки ви відповідаєте на смс, а тому охоронці правопорядку подібні повідомлення радять ігнорувати. Розпізнати злочинців можна за номером.

– Як правило, дані повідомлення надходять із закордонних номерів, тобто вони приходять не з наших “+38”, а приходять “+7”, різні номери. Тобто людина якщо бачить що повідомлення прийшло не від оператора, від нашого, а від закордонного, то вже потрібно їй насторожитися, – підкреслив начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю в Чернігівській області.

У Чернігівській області на гачок аферистів щодня потрапляють 10-15 людей. Схеми видурювання коштів різноманітні, суми збитків – значні. Розслідуються такі випадки за статтею 190 Кримінального кодексу України, передбачено покарання – від штрафів до обмеження волі. Аби вберегти себе від рук злодіїв, у кіберполіції радять дотримуватися простих правил безпеки в інтернеті, а головне мати холодний розум.