ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Для населення залишаються незмінними: місто затвердило тарифи для КП «Теплокомуненерго»

Featured Video Play Icon

Встановлені національним регулятором на рівні економічно обґрунтованих, і водночас – незмінні для населення. Виконавчий комітет на позачерговому засіданні, 30 листопада, погодив затверджені НКРЕКП тарифи на послуги з виготовлення, транспортування і постачання теплової енергії та гарячої води для абонентів комунального підприємства “Теплокомуненерго”, що після понад 20-ти річної оренди “Техновою” отримало в управління єдиний майновий комплекс Чернігівської ТЕЦ. Тобто, перших тарифів енергогенеруючої компанії.

Для побутових споживачів на період дії воєнного стану та шести місяців після цифри в платіжках не підвищуватимуться і залишаться як у сезоні 2021-2022-го, а фактично 2020-го року.

– Тариф для населення складає 1598 грн з ПДВ до застосування, при тому, що економічно обґрунтований тариф – 2942 гривні, тобто населення буде сплачувати рівно в два рази менше, ніж економічно обґрунтований тариф. Відшкодування цієї різниці пропонується за рахунок державного бюджету відповідно до закону України. Тариф для категорії “бюджет” – 4572 гривні за одну гігакалорію з ПДВ, відповідно, тариф для категорії “інші” – 4526 гривень, і “релігія” – 4446 гривень з ПДВ за одну гігакалорію, – повідомив позаштатний радник секретаря ЧМР Олексій Щербина.

Попри війну і мораторій для категорії населення, фіксація економічно обґрунтованого тарифу потрібна, аби потім підприємства могли отримати компенсацію від держави за недоотриману від споживачів різницю між реальною вартістю і сплаченими коштами. На початку місяця їх переглянули зі збереженням так званих “довоєнних” і для ОТКЕ та Спеціальної енергетичної компанії – цього щороку вимагає законодавство. 

Враховуючи можливі маніпуляції в інформаційному просторі, з цього приводу виконуючий обов’язки міського голови вкотре звернувся до чернігівців.

– Три опалювальних сезона, четвертий опалювальний сезон він не міняється і різницю між собівартістю і тим, що сплачує населення, погашає комунальному підприємству держава. Ну, правда вона два роки вже не погашає, але це питання вже відносин між підприємствами, Нафтогазом і профільними міністерствами. Суть в тому, що ні міський бюджет, ні населення цю різницю не погашає. Єдине прохання до чернігівців, враховуючи те, що розрахований і тариф, і компенсація держави так, що сплачує 100% населення, то вчасно сплачувати ці платіжки, тому що це заробітні плати, оборотні кошти, сплачені за газ нашим комунальним підприємством. А для того, щоб воно мало ці можливості робити оперативно, кожен має робити свою частину, тобто вони мають забезпечувати населення теплом, ми, як населення, маємо вчасно за нього сплачувати, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Що стосується забезпечення міста теплом, на випадок довготривалих відключень світла ті невеликі котельні і центральні теплові пункти, котрі технічно немає змоги підключити до лінії, яка буде заживлена, або знеструмлюватиметься в останню чергу, зможуть працювати на генераторах, кажуть в муніципалітеті. Роботи з підключення останніх до об’єктів місто профінансує за рахунок перерозподілу вже виділених на сферу ЖКГ коштів.

Генератори є, вони, переважно, я думаю практично всі надані нам міжнародними нашими партнерами, ми не купували їх за кошти бюджету, там USAID й інші надавали нам ці генератори. Тому в нас у плані відключення світла, якщо воно буде, то тепло буде подаватися, – підкреслив Олександр Ломако.

Найближчим часом своїх героїв знайдуть ще 54 медалі “За оборону Чернігова”. Цього разу мова про цивільних, переважно волонтерів, завдяки яким на думку самої громадськості місто вистояло у найважчий період лютого-березня 2022-го. Одна з відзнак присвоюється посмертно.

Ми вдячні всім волонтерам за їхній внесок, те, що вони зробили, продовжують робити для підтримки міста, підтримки Збройних сил. Є подання від громадських організацій, ну ми не можемо знати всіх людей і чим вони займаються реально, це відповідальність керівників організацій, які подають ці звернення на міську раду. Тому прохання підтримати. Я думаю, що це від нас достойне буде вшанування волонтерів за оборону Чернігова – медаль до дня волонтера на наступному тижні, – наголосив Олександр Ломако.

Серед рішень цього дня – і продовження перекриття руху автотранспорту по Зеленій від території будинку №8 до Гончої на місяць, до 30 грудня. За інформацією замовника будівництва, пов’язано це з потребою в додаткових роботах на мережах.