ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Загальна мобілізація: скільки на Чернігівщині ухилянтів?

Featured Video Play Icon

Майже стільки ж, скільки й мобілізованих: за півроку до Нацполіції на Чернігівщині подали понад 20 тисяч заяв про розшук ухилянтів. Про це на брифінгу повідомив очільник Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олег Гончарук. Всі вони внесені до відповідної бази і в повноваженнях правоохоронців – виявляти тих, хто ухиляється від призову, зʼясовувати місце їхнього проживання та доставляти до ТЦК. Зокрема, і на території будь-якого іншого регіону України.

– Ми повинні всі розуміти, що у нас іде війна, і ніхто, крім нас, нашу державу не захистить. Тому звертаюсь до тих громадян, які знаходяться і за кордоном, і які постійно ухиляються від прибуття до територіальних центрів, ще раз: це наш головний обовʼязок – зберегти нашу державу, захистити нашу незалежність та територіальну цілісність, – повідомив начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП Олег Гончарук.

Тих військовозобовʼязаних, котрі не прибули до територіальних центрів для уточнення своїх військово-облікових даних або проходження військово-лікарської комісії, чекає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 гривень та вище, якщо йдеться про посадову особу або повторне правопорушення. Кримінальна ж наступає, якщо громадянин пройшов всебічне вивчення, отримав бойову повістку і не зʼявився до конкретного навчального центру або військової частини. Таких справ, за словами Гончарука, за останні 6 місяців було 38, всіх ухилянтів засуджено до умовного терміну. Нагадаємо, згідно з указом президента про загальну мобілізацію, всі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають прибути до терцентрів, аби з’ясувати своє відношення до служби, і в тому числі, підтвердити свою непридатність або право на відстрочку та оновити записи у військово-облікових документах. Чоловіки, віком від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу, та жінки призову по загальній мобілізації не підлягають, однак можуть підписати контракт добровільно.

– Наші громадяни призиваються до військових частин, але в першу чергу, ті, які мають досвід військової служби до військових частин у відповідності до мобілізаційних завдань. Ті, які не мають досвіду військової служби, обовʼязково призиваються лише до навчальних центрів, де протягом 2-3 місяців здобувають відповідну військово-облікову спеціальність і далі вже за відповідними планами переміщуються для подальшого проходження військової служби у певних військових частинах. На сьогоднішній день близько 80% наших громадян, які призиваються по мобілізації також проходять навчання на території країн-партнерів, які нам надають свої полігони, своє обладнання, щоби оволодіти цією новою технікою, якої раніше на озброєнні наших військових частин не було, – зазначив Олег Гончарук.

Бувають ситуації, коли повістки приносять, наприклад, пенсіонерам, людям з інвалідністю, дітям і навіть померлим. За словами начальника Чернігівського ТЦК та СП, причина цьому – поступове відновлення і подекуди несвоєчасне звіряння органами місцевого самоврядування військового обліку, який до 2014-го та початку АТО/ООС був майже повністю знищений.

– Ми на сьогоднішній день вже розуміємо чітко, чому такі заходи відбувалися, чому знищувався військовий облік – тому що ворог уже тоді планував піти війною на нас і схилити нас до того, щоб ми були безпосередньо у їхньому підпорядкуванні, вони нами керували і так далі.

Військовий облік це з складовою мобілізаційної готовності нашої держави, тобто ми повинні чітко розуміти, скільки у нас є громадян, якої категорії, який їхній стан здоровʼя, професійні навички, і все це робиться для того, щоб ми чітко знали, яким людським ресурсом ми володіємо, кого ми можемо ще призвати для того, щоб оборонити нашу державу, – підкреслив Олег Гончарук.

Додамо, що на сьогодні службу в різних військових формуваннях ЗСУ, Нацгвардії, Державній прикордонній службі та інших несуть більше 22 тисяч жителів Чернігівщини.