Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові віддали шану Героям Небесної Сотні

Featured Video Play Icon

20 лютого 2014 року – найкривавіша дата у подіях Революції Гідності. Тоді у середмісті Києва загинуло 47 людей, 157 отримали тілесні ушкодження. Щорічно в цей день українці вшановують пам’ять героїв Небесної сотні, тих, хто ціною власного життя відстоював права та свободи людини.

В 2013-2014 році вирішувалася доля країни, коли говорять, що Революція Гідності змінила хід історії – це правда. Тоді стояло питання чи станемо ми колонією і нас поглине росія, російська імперія у вигляді російської федерації чи ми збережемо і гідність, і свободу і право жити так, як хочемо: власною державою, у власній країні, зберегти свою ідентичність, – говорить історик, представник Інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Пам’ятний день Героїв Небесної Сотні встановлений указом Президента України 11 лютого 2015 року. Події, що розгорталися на Майдані Незалежності стали прикладом мужності та жертовності нашої нації. Це були перші загиблі в російсько-українській війні.

Із гідності починається людська особистість, без гідності – немає людини. Перемагають тільки ті, хто має ту гідність. Ми, українці, гідність маємо. Це довела і Помаранчева революція, і Революція Гідності, це доводять сьогодні вже 362 день війни, – зазначив Василь Чепурний, учасник Революції Гідності.

Сьогоднішні події, це події, коли ми згадуємо цих хлопців, цю Небесну сотню, які зробили отой крок в безодню, вони втратили своє життя, але вони показали, що ми є українці і ми гідні того, щоб сьогодні боротися і здобувати перемогу і на фронті, і саме головне – в наших головах, – каже Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

107 Героїв Небесної сотні поклали своє життя у боротьбі за демократію. Серед загиблих і вихідці з Чернігівщини – Андрій Мовчан, Віктор Орленко та Василь Прохорський. Біля стели Героїв заупокійну літію за полеглими захисниками провів настоятель церкви Михайла і Федора Чернігівської Єпархії ПЦУ Олег Сіренко.

Учасники Революції Гідності під час подій на Майдані Незалежності демонстрували міць та силу, і наразі продовжують захищати нашу країну від окупантів.

Ми пишаємося, що учасники Революції Гідності одразу пішли й в 13 батальйон добровольчий, й у 41 батальйон, і пішли в ЗСУ і вони продовжують досі боротися. Ті, хто за здоров’ям боротися не може – вони в тилу роблять все необхідне для Перемоги, – наголошує  Сергій Бутко, історик, представник Інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

У Чернігові вже існують вулиці, які названі на честь Героїв Небесної Сотні – Андрія Мовчана та Василя Прохорського. На наступному засіданні Чернігівської міської ради депутати обговорять питання щодо перейменування провулка Костромського на Віктора Орленка, а також зміни назви вулиці Орловська на вулицю Небесної Сотні.