НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Корисні страви. Чим годують малят у дитячих садочках Чернігова?

Featured Video Play Icon

  Більше фруктів та овочів, менше солі та цукру. З 1 січня у закладах освіти України запровадили нове здорове меню. Згідно 305 Постанови Кабміну від 24 березня 2021 року новий порядок організації харчування впроваджують і в чернігівських школах та садочках.

Кухарка дошкільного навчального закладу № 58 Наталія Овчар знайомить з обладнанням у харчоблоці. Його тут осучаснили. Тож тепер готувати корисні страви для малечі буде простіше.

Оновлене меню для дошкільнят містить 160 страв. Його розрахували на 4 тижні, і погодили з Держпродспоживслужбою. Тепер в ньому менше солі та цукру, а також жирів та субпродуктів. Натомість збільшена кількість кисломолочних продуктів, овочів та фруктів.

Гратен – запіканка сирна з какао, морква тушкована в сметані, апельсин. Таке меню пропонували вихованцям чернігівського садочку №1 на сніданок 12 січня. На обід для дітей готували зокрема голубці ліниві з курячим м’ясом. Діти залишили перші відгуки – їжа їм подобається більше, ніж вдома.

Нове меню дбає про здоров’я дітей, каже завідуюча дошкільним навчальним закладом. Харчування малечі стало більш збалансованим і різноманітним.

Світлана Нікітченко каже, нове меню вивчали за місяць до його впровадження. Хоча особливих складнощів у підготовчому процесі не виникало. Адже в садочку для цього є спеціальне обладнання. Ознайомився із новаціями у харчуванні та матеріально-технічним оснащенням харчоблоку й Чернігівський міський голова.

Нагадаємо, у 2021 році в першому дошкільному навчальному закладі оновили фізкультурну залу та придбали сюди необхідне обладнання та інвентар, цієї осені відремонтовано санвузли. Педагоги кажуть, все це сприяє впровадженню сучасних підходів освітнього процесу. Що ж до нових стандартів харчування, нині їх опановують у всіх чернігівських закладах освіти.