Факт-новини: оперативні сюжети

Як відновлюють роботу заклади освіти Чернігова

Featured Video Play Icon

28 шкіл Чернігова сьогодні працюють в очному форматі. Невдовзі планується часткове відновлення роботи 29-ї, а з 1 вересня – 19-ї. Про це повідомив під час позачергової сесії міської ради начальник управління освіти Василь Білогура. Він поінформував депутатів про хід відновлення освітньої мережі міста після військової агресії рф. Як відомо, від обстрілів і бомбардувань ворога постраждало майже 80% будівель закладів освіти Чернігова.

З 34 шкіл 25 отримали пошкодження різного ступеня, дві було зруйновано. З 52 садочків 37 отримали пошкодження різного ступеня. З 5 закладів професійно-технічної освіти ,чотири заклади отримали пошкодження різного ступеня, один заклад було значно пошкоджено, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Щойно зняли облогу міста і ЗСУ відігнали ворога за межі області, як навчальний процес у Чернігові відновився у дистанційному форматі. В липні провели обстеження 79 закладів освіти, зафіксували пошкодження і склали акти про першочергові відновлювальні роботи і можливість використання будівель.

Не зважаючи на складність, уже в серпні місяці було відновлено роботу 6 закладів дошкільної освіти. З 1 серпня було відновлено 4 заклади дошкільної освіти, 8 серпня було відновлено ще два заклади дошкільної освіти, – зазначив Василь Білогура.

Як зазначив Василь Білогура, відновлювальні роботи в освітніх закладах міста фінансувалися з трьох джерел – за рахунок бюджету територіальної громади, держбюджету і благодійної допомоги. 164,5 млн. грн. пішли здебільшого на відновлення пошкоджених приміщень, систем опалення, покрівель та вікон. З бюджету міста на ремонти шкіл та садків витратили 78,5 млн. грн. Ще 57 млн.грн. з бюджету громади направили на облаштування укриттів у 23 школах. Адже основна вимога щодо відновлення роботи закладів в очному форматі – наявність захисних споруд.

Підхід до облаштування укриття був максимально простий: забезпечення вентиляції, освітлення, за можливості – обігріву або система опалення, її відновлення або використання електричних обігрівачів, санвузли стаціонарні, в принципі мінімальний набір робіт, – підкреслив Василь Білогура.

Допомагають чернігівським освітянам і численні неурядові організації. На відновлення садочків залучено 42,5 млн. і на школи – понад 33 млн.грн. Василь Білогура надав детальний звіт про використання залучених коштів. Під час сесії депутати мали можливість поставити всі свої запитання начальнику управління освіти щодо вільних місць в садках, ремонтів укриттів і їхнього оснащення.