НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові чиновник судиться з волонтером за інформацію про «освоєння» благодійних коштів

Featured Video Play Icon

Чиновник судиться з волонтером. Радник голови Чернігівської ОВА, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Андрій Подорван подав позовну заяву на волонтера Олега Серика.

До суду справа дійшла через пост у Facebook від 23 січня, в якому волонтер

припустив, що радник В’ячеслава Чауса та друзі, допомогли освоїти кошти благодійників. Бо іншого пояснення волонтер не бачив, йшлося у пості. В ньому ж він запропонував Чаусу і його підлеглому Подорвану надати докази цільового використання коштів. Тоді і зараз Серик в публічному просторі піднімає питання закупки автівок для потреб волонтерів. За його словами, Українська асоціація Швейцарії передала фінанси для придбання транспортних засобів. Ці кошти опинилися на рахунку громадської організації в керівному складі якої значиться радник голови ОВА.

– Виникає питання де ці машини, Де  ці гроші. Ми хочемо знати тому що, першочергово вели розмову волонтери ці мої, а як побачили машини чомусь опинилися в фонда Подорвана і по запиту Чауса. Питання тоді: покажіть прозорість, покажіть де ці машини, покажіть скільки вони напрацювали, де ці акти, покажіть ціни по яким ви закуповували ці машини. Тому що це гуманітарні гроші, – розповідає Олег Серик, волонтер.

Зазначимо це не єдиний допис Серика в якому він викриває зловживання на гуманітарці. Також в січні він оприлюднив документи про купівлю чиновниками ОВА будматеріалів для відновлення пошкодженого житла по завищеним цінам.

За висловлювання в соцмережах тепер він відповідає у судовому порядку, Андрій Подорван подав в суд аби захистити честь, гідність та ділову репутацію. Від волонтера вимагає спростувати поширену інформацію.

-Якби він міг скористатися комп’ютером він міг би загуглити назву організації, оскільки він мене звинувачує що на організацію прийшли кошти, членом якої я є, прийшли кошти які на його думку не були використані на купівлю автомобіля. 2.06Якщо б ця людина скористалася мозком і зайшла на сайт цієї організації. Вона могла б бачити звіт цієї організації за минулий рік. Я тоже раджу вам цим скористатися, коли будете готувати цей сюжет. Вона би скачала цей звіт за 2022 рік, де є звіт про отримання коштів. Є навіть скан отримання коштів від швейцарського фонду, і є повідомлення, для якої організації цей автомобіль був закуплений – Чернігівської обласної асоціації кікбоксингу, яка під час бойових дій допомагала волонтерам «Ла піци» розвозити і під час бойових дій і після гуманітарну допомогу, – пояснює радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван.

На офіційному сайті ГО «Разом до громадянського суспільства» є звіт за 2022 рік. Там, дійсно є коротка інформація про отримані кошти, але не має підтверджуючого документу про купівлю транспортного засобу і акту передачі його Чернігівській обласній федерації кікбоксингу, яка згідно звіту, ним наразі користується.

Олег Серик обіцяє зібрати та представити у суді докази нецільового використання коштів. Під час засідання 2-го травня до розгляду справи по суті сторони не дійшли, адже адвокат волонтера попросив перенести засідання, суддя клопотання задовольнила. Наступне засідання заплановане на кінець травня. Справа розглядається в Чернігівському районному суді.