Факт-новини: оперативні сюжети

Як підготувалися до роботи взимку водоканал та комунальники Чернігова

Featured Video Play Icon

Комунальне підприємство, об’єкти якого під час оборони Чернігова ворог прицільно поливав вогнем, намагаючись залишити місто без води і довести до гуманітарної катастрофи, сьогодні може повноцінно працювати. За цим стоять місяці відновлення і паралельно – підготовки до зими, яку ми проходитимемо в умовах війни. Так, “Чернігівводоканал” замінив 599 метрів аварійних водопровідних та 129 метрів каналізаційних мереж, 4 вводи на теплопункти генеруючих суб’єктів і 22 – на багатоквартирні будинки. Провів очищення та дезінфекцію 8-ми резервуарів на всіх насосних станціях водогону та встановив 46 нових гідрантів. Наразі ведуться проєктні роботи з реконструкції однієї з насосних станцій, повністю знищеної російською армією. Таку інформацію надав очільник підприємства при обговоренні стану сфери ЖКГ на порозі нового опалювального періоду під час чергового засідання виконкому.

Йдеться, зокрема, про чернігівську обласну психоневрологічну лікарню, розташовану біля села Халявин, яку, історично так склалося, обслуговувало КП “Чернігівводоканал”. Оскільки на підступах до міста точилися запеклі бої, водогін на цій ділянці протяжністю 5 км був суттєво пошкоджений і для забезпечення закладу водою знайшли інше рішення.

Крім того, аби впорядкувати відносини як постачальника і споживача, місто та комунальне підприємство провели перемовини з Киїнською територіальною громадою. Через численні самовільні врізки, відсутність приладів обліку, а також непоодинокі факти використання артезіанської води для поливу, відтепер відповідно до досягнутих домовленостей споживачем буде сама громада, а не окремі мешканці, якій Чернігівводоканал постачатиме воду по лічильнику.

Що стосується комунального підприємства, то на сьогодні йому активно допомагають донори. Завдяки їм, до прикладу, парк КП поповнився шістьма новими машинами спеціалізованої техніки – водовозкою, екскаваторами та кранами, загалом на 23 млн гривень. Також тривають переговори щодо низки важливих проєктів, серед яких – облаштування свердловин на території медичних закладів, що могли б функціонувати як у системі водоканалу, так і за потреби автономно. Якщо говорити про інші об’єкти міської сфери житлово-комунального господарства, АТП-2528 після рашистських обстрілів відновилося на 80%. Там серйозно постраждала комунальна техніка – 22 одиниці було знищено, частину побило уламками, кілька машин придбало місто, а також поставили гуманітарні організації. Формується запас солі та сольової суміші для очищення доріг і пішохідних зон.

При цьому, вартість солі зросла в 5 разів, більш ніж вдвічі – паливно-мастильні матеріали та запчастини. Щодо “Спецкомбінату”, територія кладовища розмінована, але до лісу довкола краще не заходити. Власне підприємство, де були зруйновані всі виробничі приміщення та 28 одиниць спецтехніки, теж відновлюється. КП “Міськсвітло” відремонтувало 2 із 3,5-ою км пошкоджених кабельних ліній, замінило 1,5-и із 3,5-ою тисяч пошкоджених світильників та 10 із 16-ти км повітряних ліній.