ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На старті опалювального сезону: чи готові об’єкти генерації подавати тепло та гарячу воду?

Featured Video Play Icon

Підготовка об’єктів критичної інфраструктури до осінньо-зимового періоду 22-23-го року, що через повномасштабну війну з рф буде найважчим в історії незалежної України, для Чернігова ускладнюється і необхідністю відновити все те, що ворог прицільно нищив у лютому-березні – починаючи, до прикладу, від функціонування теплопостачальних підприємств загалом до мереж у кожному будинку. Один із двох основних суб’єктів генерації – Облтеплокомуненерго, в якого майже всі котельні так чи інакше були пошкоджені, практично повністю готовий до подачі тепла та гарячої води своїм споживачам. Про це прозвітував його керівник на засіданні виконавчого комітету 6 жовтня. На завершальному етапі – котельня в мікрорайоні Бобровиця, вщент зруйнована прямим влучанням.

Придбати та встановити її вдалося завдяки підтримці Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони надали підприємству і спеціалізовану техніку, якої вкрай не вистачало – екскаватори та аварійні машини. В цілому, сума допомоги склала 32 млн гривень. Також за кошти державного бюджету, 9 млн, відремонтували одну з котелень і ЦТП.

Єдина проблема – це поточна заборгованість за розподіл природного газу за вересень, тобто ті кошти, які потрібно сплачувати фіксовано щомісяця із розрахунку 1/12 від споживання за попередній рік, а також необхідність передплати за жовтень, незалежно від того, працювало підприємство чи ні, і чи була вироблена продукція та отримані кошти від споживачів на ці розрахунки. Тому Облтеплокомуненерго планує звернутися до розподільчої компанії з проханням пропрацювати це питання і дозволити відтермінувати платежі, аби спокійно розпочати роботу.

Зі свого боку міський голова також вкотре наголосив, що в цьому законі завідомо закладене порушення у господарських стосунках на користь однієї сторони, і його потрібно перевірити на наявність корупційної складової компетентним службам.

Що стосується іншого теплогенеруючого підприємства – Чернігівської ТЕЦ, то на сьогодні щодо вчасного входження підприємства в опалювальний період є питання. Як повідомили на виконкомі, все через затримку тієї частини робіт, що поза межами компетенції і фінансування міста.

Нагадаємо, через серйозні пошкодження і подекуди повне руйнування потужностей, відновити роботу ТЕЦ на вугіллі цього року неможливо. Аби вона запрацювала хоча б на газу, місто зі свого бюджету придбало дороговартісний силовий трансформатор, який тепер згідно з постановою Кабміну має встановити та підключити за державні кошти їх розпорядник – Чернігівська ОВА, а також виконати скління.

Додамо, що проходження опалювального сезону 2022-2023-го на ТЕЦ як ліцензіат забезпечуватиме фірма Технова.