ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виноситимуть на державний рівень: чому місто не розірвало достроково договір оренди ТЕЦ?

Featured Video Play Icon

Достроково не розриватимуть договору оренди. Мова про повернення в комунальну власність єдиного майнового комплексу чернігівської ТЕЦ із управління фірми “Технова”, припинення угоди з якою за рішенням сесії від 31 травня 2022-го мало відбутися наприкінці березня, і яке на останньому засіданні скасували депутати. Як пояснили на щотижневій загальноміській нараді, причина цьому – невиконання строків оформлення звіту про оцінку майна та рецензії на звіт, а відтак неможливість складання передавального та розподільчого балансу і підписання відповідного акту приймання-передачі без порушення вимог чинного законодавства.

Після проведеної інвентаризації, на підставі тристороннього договору, за яким фонд комунального майна був замовником незалежної оцінки, а фірма Технова – платник, в строк до 17.02 матеріали незалежної оцінки мали бути передані до фонду комунального майна на опрацювання та роботи комісії по розмежуванню майна. Але у зв’язку із затриманням надання фінансової звітності, а саме – балансів і звітів про фінансові результати фірми Технова до незалежного оцінювача, ці роботи не були виконані в строк. Матеріали незалежної оцінки були надані лише 20.03 цього року. Відповідно до угоди по послідувальності діяльності до цього терміну комісії мали опрацювати всі матеріали і скласти передавальний та розподільчий баланс, – пояснив голова фонду комунального майна ЧМР Олексій Єпінін.

Тобто, робота комісії так і не була закінчена, а фонд комунального майна був змушений зупинити роботу з дострокового розірвання договору оренди, каже Єпінін. Власне ж, строковий термін угоди від 25 грудня 2000-го року має закінчитися 20 серпня 2023-го.

-Складність полягає в тому, що процес передачі є заполітизованим, супроводжується кримінальними справами, де лунають звинувачення в тому, що посадові особи ЧМР у змові з власниками ТОВ “Фірми “Технова” ініціювали дострокове припинення договору оренди ЄМК та його відновлення за рахунок коштів місцевого бюджету, при цьому, ще й по завищених цінах, – зазначає  заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

Водночас, за словами Віктора Геращенка, одна з основних проблем – станом на березень 1 мільярд 600 мільйонів гривень боргів компанії за спожитий природний газ. Згідно із законодавством, при передачі комплексу з оренди, наступник Технови, а у випадку Чернігова це створене в минулому році комунальне підприємство “Теплокомуненерго” – стає і правонаступником за всіма борговими зобов’язаннями за енергоносії. А тому повернення ТЕЦ з такими збитками, що прямо ляжуть на місцевий бюджет, як і прийняття її без боргів однаково буде приводом для відкриття чергової кримінальної справи – впевнений заступник міського голови.

Впевнений, без глибокого аудиту боргових зобов’язань, урахування позиції Національної комісії за результатом перевірки ліцензійної діяльності підприємства, дотримання всіх процедур строкового, підкреслюю – строкового припинення договору оренди, погашення заборгованості, а саме головне – врегулювання питання заборгованості за спожитий природний газ з НАК “Нафтогаз-Трейдинг” вирішення питання не є можливим. На моє глибоке переконання вирішення зазначеного питання потрібно винести на державний рівень, створити державну комісію, – пропонує Віктор Геращенко.

Для цього потрібна постанова Кабінету Міністрів, а тому пропозиція Віктора Геращенка – винести відповідне звернення на розгляд депутатів на наступній сесії та визначитися щодо подальшої долі єдиного майнового комплексу і наступних кроків для фонду комунального майна.

За цією мішурою всіх політичних маніпуляцій, люди переважно не розбираються в цьому питанні, не хочуть розбиратися, люди читають якусь маячню, потім вірять в неї переказують. І я хотів би, щоб чернігівці розуміли, що це важливе питання для міста, ми все робимо, щоб його вирішити в термін і зробимо обов’язково, але без сприяння і позиції держави ми в цьому питанні просто не справимося, тому що є борги за газ, які значно перевищують можливості міського бюджету, і друге – є орендар, який об’єктивно…22 роки, по суті, підприємство довів до стану, через відсутність інвестицій, в першу чергу, коли місто має його приймати і дуже ще суттєво думати, що з ним далі робити. І навряд чи знайдуться бажаючі зараз цим бізнесом займатися в умовах, коли тарифи вдвічі менші собівартості, а то й більше, а держава другий вже рік компенсувала 0 гривень 0 копійок різниці в тарифах і водоканалу, і теплогенеруючим підприємствам, – підкреслює в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На думку Олександра Ломако, це питання важливе і для держави. А тому дав доручення готувати відповідні проєкти рішень на наступну сесію міської ради, що має відбутися у травні.