Факт-новини: оперативні сюжети

Простір для підтримки дружин воїнів організували у Чернігові: яку допомогу надаватимуть?

Featured Video Play Icon

  Твоя віра — його сила. Довготривалий стрес, невизначеність та відсутність впевненості в майбутньому, а іноді й нерозуміння з боку близьких людей — психологічні наслідки війни, які відчувають дружини наших захисників. Чоловік Юлії — розвідник, зараз на Херсонському напрямку. Як розповіла жінка, вона виховує двох маленьких синів, а тому постійно потребує психологічної допомоги.

-Сьогодні я другий день у Чернігові й ще я не розумію що, як і коли. Насправді молодший нічого не розуміє, тато в нас тільки по телефону й то, якщо пощастить, то один раз на тиждень, а старший радіє, що ми приїхали і з бабусею, дідусем. Згадує, як ми жили до війни й серце крається, – розповіла дружина військового Юлія Атрощенко.

У форматі живого спілкування з психологинею, адвокатом та психотерапевтом у Чернігові провели зустріч з жінками, які чекають своїх чоловіків із фронту. Організував івент ветеранський простір «Серцевір».

-Ми вважаємо, що дуже важливо зараз проводити такі зустрічі для дівчат, щоби вони розуміли, що вони не самі у своєму очікуванні, що є інші дівчата, які очікують. Що в них, можливо, ті самі питання, проблеми, котрі треба вирішувати й ми будемо намагатися допомагати їм у цьому, – зазначила співзасновниця ветеранського простору «Серцевір» Вікторія Калмикова.

У березні минулого року Вікторія Калмикова разом зі своєю родиною заснувала благодійний фонд. Нині ж, розуміючи, що після перемоги ветеранам війни потрібна буде допомога, створили простір «Серцевір».

-По-перше, що буде, це психологічна підтримка, моральна авжеж, інформаційна. Будемо робити фізіологічну реабілітацію, реадаптацію і реінтеграцію ветеранів у наше суспільство шляхом реалізації соціальних проєктів та бізнес-ініціатив, – уточнила Вікторія Калмикова.

Найважливіше для жінок, що чекають своїх чоловіків — продовжувати жити, — переконаний психотерапевт із військовим досвідом Микола Олофінський. За його словами, військовослужбовець, що знаходиться в гарячих точках, найбільше потребує піклування, проте важливо не зашкодити.

Я розповідаю чого робити взагалі не можна з військовим, який воював, який повернувся з війни, який був вимушений вбивати й у якого безумовно є травма. Жінка яка чекає на чоловіка чи сина з війни, вона знаходиться в страху, що цей чоловік змінився, але вона ще не знає як він змінився і тут потрібно підготувати її до цих змін, – каже психотерапевт Микола Олофінський.

Поради як отримати виплати, зокрема пільги та компенсації, на заході давав жінкам юрист із військових справ Іван Шипов. Найчастіше до нього звертаються дружини чоловіків, які отримали травми, а також за консультацією щодо матеріальної допомоги.

-Одна із таких виплат це компенсації, а також пільги, як сім’я військовослужбовців, учасників бойових дій. Порядок у них різний. Деякі вони прописані в законодавстві як самі собою наявні, за деякими необхідно звертатися до відповідних органів. Дивлячись яка виплата, дивлячись яка допомога, це відповідний орган. Чи Міністерство соціальної політики, чи обласні державні адміністрації, чи зараз військові. Тобто орган виконавчої влади місцевий, – повідомив юрист із військових справ Іван Шипов.

Такий благодійний захід від ветеранського простору «Серцевір» перший, проте не останній. Організатори збиратимуть дружин військовослужбовців щомісяця. Також у планах — зустріч для батьків, що чекають на повернення з фронту своїх доньок та синів.