Факт-новини: оперативні сюжети

Волонтери та підприємці Чернігова допомагають зібратися до школи дітям-переселенцям

Featured Video Play Icon

-Я тоді ще казала, це смак волі, і ти її не можеш ані торкнутися, ані покласти в кишеню, ти її можеш вдихнути. Цю волю, – каже  переселенка Наталія Малюга.

Пані Наталія до початку великої війни із сім’єю мешкала у селищі Кам’янка Запорізької області. Родина 33 дні прожила в окупації, після чого вирішили виїжджати через окуповані Пологи до українського Оріхова. На цьому шляху родині довелося пройти через 17 російських блокпостів.

-Коли ми виїжджали, ми організовувалися групами, родинами, домовлялися, як могли. Доїхали до Оріхова. І коли ми побачили наш прапор і побачили наших військових — це було неймовірно. Коли вони почали розмовляти українською мовою з нами. Це просто не можна було передати. Ви знаєте, коли у нас на селищній раді вивісили рашистський прапор — це був такий важкий час, коли ти вже зрозумів — прийшла росія, – розповіла  Наталія Малюга.

Півроку жили у Запоріжжі, потім родина поїхала до Чернігова, де поховані батьки Наталії та живуть інші родичі. Саме тут її молодша дочка Вікторія пішла до першого класу. Кажуть — щасливі, що це відбулося офлайн і у дівчинки з’явилася можливість комунікувати з однолітками.

Того літа я зустріла маленьку дівчинку, у якої було темне волосся, темні очі. Вона була дуже сором’язлива і стояла з мамою. Оскільки я сама переміщена особа, то було те відчуття, що, може, у дитини щось трапилось. І ми розговорилися, вони прийшли до мене в клас залюбки. Слухняна, дуже відповідальна. Вона щиро розмовляє солов’їною, – згадує  вчителька ЗОШ №19, волонтерка Олена Ступак.

Цьогоріч Вікторія вже вдруге святкуватиме 1 вересня. Каже, що дуже чекає на зустріч зі шкільними друзями. Підготуватися та зібратися до школи їй допомогла міська організація Червоного Хреста України.

-Сьогодні день подарунків. Сьогодні ми збираємо маленьку Вікусю до школи. Підприємцями нашого Чернігова було подаровано дуже гарний рюкзак для цієї родини, – підкреслює голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста України Олена Лазаренко.

У Червоному Хресті допомогли не тільки Вікторії. Її вчителька Олена Ступак переселенка з Херсона, тому вона у свій час також потребувала підтримки.

Люди надали мені не просто допомогу, вони надали мені шлях, шлях вирішення моїх проблем на той час. Я так здобула роботу собі, я стала лідером волонтерів. І я теж займаюся допомогою, це психосоціальна допомога людям, маленьким дітям і людям літнього віку, – каже Олена Ступак, вчителька ЗОШ №19, волонтерка.

Бути корисними та допомагати один одному. Такий вибір зробила і пані Наталія. Вона вирішила долучитися до міської організації Червоного Хреста, аби волонтерити та підтримувати тих, кому це потрібно.