Факт-новини: оперативні сюжети

Владислав Атрошенко закликав бюджетні організації міста економити на опаленні

Featured Video Play Icon

Гроші бюджету розвитку Чернігова не мають «вилітати в трубу». До режиму жорсткої економії енергоресурсів закликав Владислав Атрошенко усі бюджетні організації міста. У разі оголошення локдауну мер пропонує застосовувати усі можливі способи економії на теплопостачанні, бо вартість цих послуг непідйомна для міського бюджету.

«Вартість опалення по комунальним закладам за опалювальний період 240-250 млн. грн», – зазначив Владислав Атрошенко.

Як тільки Чернігів потрапить до «червоної зони», лише одна школа у місті зможе працювати у звичному форматі. Решта закладів до 100-відсоткової вакцинації колективів мають перейти в онлайн. При цьому початкова школа не закривається, – повідомив Василь Білогура.

Як результат, у школах буде лише частина учнів, але при цьому тепло подаватимуть на все приміщення. Міський голова запропонував два варіанти: або об’єднати початкові класи в кількох школах, або знайти інший спосіб, як мінімізувати витрати на опалення порожніх класів.

З 8 листопада згідно з постановою Кабміну невакциновані працівники закладів освіти мають бути  відсторонені від роботи. Про це вони повідомлені письмово, – поінформував Василь Білогура.

У той же час теплоенергетики прогнозують проблеми з постачанням газу уже через місяць.

В Уряді пропонують, як варіант, компенсації різниці вартості тарифів на газ залишити у місцевих бюджетах – 4% від ПДФО. При цьому чіткого рішення щодо цього у проекті бюджету 2022 року ще немає. Згідно з наведеними Владиславом Атрошенком розрахунками, Чернігів, північне місто України, отримає значно менше коштів на душу населення ніж південні Херсон та Дніпро.

Владислав Атрошенко неодноразово наголошував, заможні люди не можуть платити за газопостачання на рівні соціальнонезахищених категорій населення. Через таку «урівнялівку» держава втрачає до півтора мільярда доларів, впевнений міський голова Чернігова.