ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відкрити двері 1 вересня: як відновлюється одна з найпошкодженіших шкіл Чернігова?

Featured Video Play Icon

Рік тому була прицільно розбита ворогом, а нині набирає перші класи, аби від вересня прийняти їх, як і решту учнів та учениць, у своїх стінах. Школа №19, одна з найбільших, а після облоги, і найпошкодженіших закладів Чернігова, сьогодні вже з повністю перекритим дахом, закритим периметром, відновленою системою опалення та основним будівельним ремонтом у класах і коридорах. Там, де були дірки у стінах, чи знищено все до цегли – новенька шпаклівка і фарба. Яким тут все було ще влітку добре пам’ятає і Майкл Каппоні, засновник та президент американської місії, що від перших днів повномасштабної війни допомагає українським біженцям і постраждалим громадам, і зокрема для цієї школи разом із фондом “Якість Життя” профінансувала майже тисячу квадратних метрів вікон, а це приблизно 60%, враховуючи, що жодне не вціліло.

Сьогодні ми можемо взяти на себе зобов’язання підтримувати цю школу і поставити їй меблі в кабінети, зокрема парти для учнів, або щось подібне, і будемо дивитися, що ще можемо зробити. Однак, можемо гарантувати, що з цим точно допоможемо, – зазначив засновник і президент Global Empowerment Mission (GEM) Майкл Каппоні.

За сприяння вже іншого благодійного фонду “Голоси дітей” тут також ремонтують укриття, що у лютому-березні стало прихистком для сотень чернігівців, а тепер готується бути зручним і надійним сховищем для дітей на випадок повітряних тривог. Власне ж, весь капітальний ремонт закладу виконують коштом міського бюджету. Бачення громади і її очільника Владислава Атрошенка таке, що школа має стати прикладом, рівня якого б прагнули при модернізації усіх інших. На її відновлення місто вже виділило 41,5 млн гривень, з яких освоєно майже 27 млн, однак це ще далеко не остаточна сума.

Перша, друга черга – зараз ведуться роботи. Буде ще третя черга, це басейн, деякі внутрішні роботи, і після цього в планах роботи по термомодернізаціі цієї школи. По цифрах 2019-го року це близько 50 млн гривень, вони будуть перераховані. Але задача – зробити з 19-ої школи зразкову для того, щоб швидше сюди повернулися діти, тому що завжди для міської влади і для нашої команди освіта і наші діти були і лишаються головним пріоритетом. Чим швидше ми відновимо освіту офлайн, тим швидше діти повернуться в класи, а це, враховуючи психологічну травму, яку перенесли і переносять наші діти під час війни, – дуже важливо для повернення до нормальності, до нормального життя, наскільки це можливо під час війни, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Наразі у приміщенні тривають внутрішні, насамперед малярні роботи, у кабінетах, спортивних та актовій залах, відновлюється система електропостачання, освітлення, на черзі – інтернет-мережі та системи відеонагляду. Всі ремонти, включно з третьою чергою, планують завершити впродовж літа, а з нового навчального року, 1-го вересня, відкрити двері для всіх школярів та школярок.

 – На сьогодні 92 першокласника вже принесли документи до нашого навчального закладу і, використовуючи таку нагоду, хочу запросити всіх бажаючих до нашої школи: ми відновлюємся, ми будемо працювати, ми цього бажаємо і прикладем всі зусилля, – розповідає директорка школи Людмила Шелупець.

На сьогодні у школі налічується понад 1500 учнів та учениць, до лютого 2022-го ця цифра сягала 1700-от. Загалом, у Чернігові внаслідок бойових дій і збройної агресії росії більшою чи меншою мірою було пошкоджено майже 80% освітньої інфраструктури.