Факт-новини: оперативні сюжети

Війна та онкологія: у чернігівському онкоцентрі хворі отримують необхідне лікування

Featured Video Play Icon

Чернігівський медичний центр сучасної онкології відновив свою роботу і працює  майже у тому ж режимі, що й до початку повномасштабної війни. Керівник закладу Олександр Заїка пригадує, як у березні минулого року ворог обстрілював місто і зокрема онкоцентр. Значних ушкоджень тоді зазнали приміщення, особливо рентгенологічний корпус, отримали поранення співробітники.

Протягом березня цю всю територію трясло, тому що бойові дії проходили майже тут поруч. І вибухи і вибухові хвилі, значно пошкоджували наші будівлі, не прямим втручанням, а саме таким впливом коливань. 01.08 Центральний корпус  теж був в більшості з вибитими і деформованими вікнами,  і нам прийшлось протягом квітня закривати оці нагальні питання щодо ремонту вікон, ремонту критичних пошкоджень приміщень, – розповідає керівник онкоцентру Олександр Заїка.

Під час активної фази війни в центрі працювала лише лікарняна зміна,  яка надавала допомогу хворим, що не могли виїхати з міста, і не були виписані з лікарні.  А вже з 18 квітня центр працює на повну потужність.

Ми провели за допомогою держави і нашої військової адміністрації  ремонт ще на початку літа основних пошкоджень радіологічного корпусу. Ми провели ремонт обладнання, яке до речі, теж постраждало. Це сучасне було обладнання: лінійний прискорювач, комп’ютерна томографія. Вони не працювали до середини літа, поки ми займались ремонтом, але це вже питання в минулому. Ми все це відновили, – додає Олександр Заїка.

Заклад швидко відновився завдяки колективу і своєчасному фінансуванню за програмою медичних гарантій, вважають медики. Наразі немає проблем ні з виплатою зарплат, ні із забезпеченням пацієнтів медичними препаратами і матеріалами. Центр на 90% забезпечений дороговартісними хіміотерапевтичними ліками.

Наш основний девіз – «Розвиток». Для того щоб ми максимально на сучасному рівні своєчасно надавали допомогу пацієнтам. Ми відкриваємо нове відділення, відкрили відділення денного стаціонару, яке дуже зручне для пацієнтів. Ми осучаснили деяке наше обладнання, і томографію, і рентгенологічне обладнання, і зараз воно на повну потужність уже працює з нашими пацієнтами, – підкреслює Олександр Заїка.

До чернігівського центру онкології за консультаціями і лікуванням звертається чимало людей з інших регіонів. І їм також надають необхідну допомогу. Для зручності пацієнтів тут працює колл-центр. Зателефонувавши за номерами, що є на офіційній сторінці центру у фейсбук, можна отримати інформацію про те, як потрапити до лікаря, які ліки є в наявності та інші актуальні питання. Всі обстеження за програмою медичних гарантій НСЗУ, в тому числі профілактичні,  проводяться безкоштовно.

Тому що у нас законтрактовано 16 пакетів. Туди входять пріоритетні пакети діагностики, які включають мамографію, ендоскопічні дослідження, Це все завдяки тому, що у нас є обладнання необхідне, ми підписали всі договори, і надаємо послуги, – додає керівник онкоцентру.

Сьогодні люди можуть звертатися у будь-який медичний заклад України і пройти необхідне обстеження, тим більше, якщо у них є якісь скарги.

– Наприклад, якщо брати Чернігівський медичний центр, у нас практично нема черг, один-два-три дні – я вважаю, – це не велика черга, а якщо люди приїжджають здалеку, ми намагаємося надати в той же день надати всі необхідні послуги, які необхідні пацієнту, – зазначає Олександр Заїка.

Профілактика онкозахворювань – основна мета Всесвітнього дня боротьби з раком, який щороку відзначається 4 лютого. Через війну люди стали менше ходити до лікарів, тому прогнозують збільшення кількості звернень на пізніх стадіях. Тож медики  вкотре нагадують, що саме рання діагностика підвищує шанси подолати це захворювання.