Факт-новини: оперативні сюжети

Відсторонення мера Рівного, транспортна реформа та руйнування газопроводу: що обговорювали на щотижневій нараді?

Featured Video Play Icon

Присудили штраф у розмірі 6-ти тисяч 800-от гривень та позбавили права обіймати свою посаду впродовж року. Попри знайому Чернігову ситуацію, нині мова не про Владислава Атрошенка, а міського голову Рівного Олександра Третяка – його 10 липня суд першої інстанції визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення в умовах конфлікту інтересів, а саме нарахування премій і доплат співробітниці, яка три роки тому під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень.

Виконуючий обов’язки очільника Чернігова заявив, що це черговий приклад знищення місцевого самоврядування, який після нашого міста сприймається вже як щось повсякденне. Та, почавши із цього загальноміську нараду, висловив підтримку громаді та власне меру Рівного.

Прикро за те, що такі речі відбуваються в Україні під час війни і руками судів. Ну, вони не переплюнули звичайно чернігівську історію, коли водій на приватній машині виїхав перетнув кордон і за це знімають міського голову у прикордонному місті. Але вона не має виглядати так, що відбулося і відбулося. Це ще один дзвіночок, що ми йдемо не туди, куди декларуємо, і куди задекларував український народ неодноразово – до європейських стандартів, до стандартів демократії місцевого самоврядування і конкурентності на виборах. Це точно не той шлях, за який сьогодні борються українці, але, на жаль, це ще один приклад, – говорить Олекандр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Поки рішення суду не набрало законної сили, міський голова Рівного подаватиме апеляцію. Сам він називає справу “знущанням із закону, що суперечить здоровому глузду” та пов’язує її з місцевими політичними амбіціями та тиском.

Очевидно, що якщо комусь не подобається чи обраний міський голова, чи обрані депутати, ну йдіть на вибори, перемагайте, це ж єдиний спосіб вирішити це питання. Але, на жаль, використовуються всі інструменти для централізації влади в країні, на жаль, хтось не розуміє, що будується знизу вгору в демократичних країнах, а не навпаки – згори вниз. Поки цього не усвідомлять, на жаль, це буде і таке наше обличчя для партнерів, які дивляться на нас, пишаються героїзмом армії і народу, але пожимають плечима, коли бачать такі ситуації свавілля судів, і чиновників, і силовиків, – зазначив Ломако.

Для Чернігова ж 10-те липня стало черговим етапом впровадження міської реформи громадських перевезень. Так, від понеділка запрацювала нова, вже постійна транспортна мережа, яку обслуговують четверо перевізників, обраних на конкурсі. На маршрути вийшли 52 тролейбуси і 99 автобусів середньої та великої місткості, 75 з яких низькопідлогові і 44 – 2022/2023-го років виробництва. До того ж, місто відшкодовує перевізникам частину витрат за кілометр, що усуває такі поняття як невигідний маршрут або час та спонукає оновлювати парк. Як зазначив керівник профільного управління – все працює в робочому порядку.

Виїхало 99 одиниць автотранспорту, як і планувалося, були нюанси, трошки коригуємо графіки руху. Але я хочу звернутися до містян, щоби користувалися міськими транспортами, а не приміськими, що їздять у місті, і не велись на провокацію людей, які працюють на транспорті, їздити за 10 гривень, – сказав Олександр Рижий, начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку.

Йдеться про приміські маршрути №160 та 135, що перебувають у підпорядкуванні Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та ЖКГ Чернігівської ОВА, і курсують через весь Чернігів. На них до сьогодні лишаються працювати “Рути”, від яких місто повністю відмовилося, бо вони псували якість перевезень, і котрі, користуючись можливістю та економічністю, продовжують ставати на всіх зупинках, обганяти автобуси, аби зібрати людей, та брати нижчу ціну за проїзд, тоді як мали би здійснювати посадку/висадку пасажирів лише на вокзалі або у чітко визначених точках, і їхати далі по своєму маршруту, зазначив Олександр Ломако.

У нас відбувається так, що це приміський маршрут, який ще і виконує функції міського. Якщо ви хочете працювати в місті – будь ласка. Умови по місту визначені чітко: це транспорт, ціна, графіки роботи, і так далі… Подавайтесь на конкурс, вигравайте і працюйте. Якщо ви хочете отаким от шляхом напів-рейдерським заробляти кошти, то ми зі свого боку будемо з цим боротися всіма доступними нам методами. Роками нічого не міняється, це вигідно всім, очевидно, економічним субʼєктам, в тому числі, департаменту обласної адміністрації, але це не вигідно містянам, місту. Ми такими кроками не досягнемо в місті якісного нормального громадського транспорту, а це – наша мета, – акцентував Ломако.

Ломако дав доручення вкотре підготувати звернення до перевізників, керівництва відповідного департаменту та правоохоронних органів, аби вони почули аргументацію міста з цього приводу і врегулювали питання. А також своїм підлеглим – робити в цій сфері все максимально якісно, зокрема замінити та підключити непрацюючі електронні табло, а також визначитися з ремонтом пошкоджених під час бойових дій зупинок громадського транспорту.

Ще одна тема, озвучена на нараді, – руйнування газопроводу середнього тиску при перекладці силового кабелю ЧТУ, внаслідок чого значна частина споживачів зосталася без газу. Як повідомив очільник КП, станом на вечір, 9 липня, аварію було усунуто і нині триває підключення домогосподарств.

Попередні домовленості між підрядником і Чернігівгазом про компенсацію наданих збитків наскільки мені відомо вже існують, тому за словами представників Чернігівгазу, кілька днів і …постачання до споживачів буде повністю відновлено. Ордер на виконання земляних робіт, сам проєкт, все було погоджено з представниками Чернігівгазу. Там питання в тому, що реальна труба і те, що зроблено в проєкті, трохи не відповідає дійсності приблизно на 1,5-2 метри, – сказав Руслан Ємець, начальник КП “ЧТУ”. Від цього тижня в нараду, окрім обговорення нагальних питань, повернулася практика проведення фотозвітів Муніципальної варти, аби господарюючі суб’єкти та управителі ефективніше реагували на скарги. Про решту порушених цього дня тем дивіться у наступних матеріалах.