ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вартість проїзду в автобусах, кладовище в Ялівщині та економія: перша нарада у 2024

Featured Video Play Icon

Перша у новому році загальноміська нарада. Серед тем – починаючи від того, як Чернігів увійшов у 2024-й, до організації роботи в умовах скороченого бюджету та посилення підтримки Сил оборони. 

Так, свята у місті, що два роки воєнного стану відзначаються мінімально, минули без надзвичайних ситуацій. А враховуючи прогнози синоптиків щодо погіршення найближчими днями погодних умов і зниження температури до -15 градусів і нижче, ДСНС спільно з профільним управлінням готові розгорнути додаткові пункти обігріву.   

– Пункти незламності повністю готові на сьогоднішній день до роботи. На минулому засіданні комісії ТЕБ та НС було прийнято рішення про розгортання додаткових пунктів обігріву – їх буде у нашому місті п’ять. Якщо буде необхідність, відповідно, будемо збільшувати, – повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Олег Шамрук.

З важливих питань – вартість проїзду у міських автобусах. Проєктом, що винесли на обговорення громадськості, пропонується зробити різницю між готівковою і безготівковою оплатою, а також запровадити можливість безкоштовної пересадки.

Без змін залишиться розрахунок транспортною карткою – 12 гривень, банківською вартуватиме -15, а готівкою – 17. 

Як повідомили на нараді, цьому є економічне обгрунтування, але насамперед – стимул для чернігівців повноцінно переходити на електронний квиток задля прозорості і покращення таким чином сфери міських перевезень.

17 грн – це плата за готівкові кошти. Вартість проїзду не змінюється для тих людей, які користуються транспортною карткою, тобто 12 грн як сплачували, так і буде 12 грн, а також, що люди, які користуються транспортною картою, отримують півгодини пересадки – чого до цього не було у нас в автотранспорті, – роз’яснив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Попри те, що зросла вартість палива, попри те, що зросла з 1 січня заробітна плата, попри те, що зростає курс валюти і, відповідно, всі комплектуючі зростають, – у нас вартість проїзду не змінюється – 12 гривень, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, електронний квиток це відстеження пасажиропотоку і зниження ризиків проходження готівки поза касою, а відтак збереження коштів на підприємствах для оновлення автопарку чи підвищення зарплат водіям. Після проходження  регуляторної процедури, відповідний проєкт мають розглянути на виконкомі. 

В контексті бюджету цього року і зменшення видатків утримання міста на користь армії, виконуючий обов’язки очільника Чернігова доручив підлеглим ефективніше планувати господарську діяльність і більш раціонально витрачати кошти. 

Потрібно орієнтуватися в тому, що кошти, зекономлені, підуть на дрони. Раз ми ухвалюємо рішення, що 24-й рік наша головна мета – це наближати своїми зусиллями перемогу і допомагати силам оборони, це правильний напрямок, я вважаю, і ми розуміємо, що в 24-му році навряд чи щось зміниться, то десь якісь послуги по прибиранню будуть не так швидко і не так масово, як ми звикли. Це ціна, нічого тут нічого страшного я не бачу, – зауважив Ломако.

За словами Ломако, це стосується всіх напрямків. І якщо робіт у місті значно менше, потрібно оптимізуватися і розглянути можливість скорочення штатних одиниць у підрозділах та на підприємствах. 

Разом із тим, із проєктів, яким варто приділити особливу увагу – облаштування сектору поховань на кладовищі в Ялівщині, де знаходили свій останній прихисток чернігівці, зокрема захисники, в період активних бойових дій. Торік там проклали більшість доріжок, зробили освітлення та відеоспостереження, а також встановили 27 із 93-ох пам’ятників, погоджених із рідними. І завдання у 2024-му – ці роботи завершити.

Там, де стела, і все інше подивимося по року….Є раціональне рішення це зробити пізніше, але сектор поховань і все, що пов’язано з ним, це наша відповідальність і це наш святий обов’язок перед родинами, чиї рідні там поховані, ми їх взяли на себе в минулому році, маємо завершити, – сказав Олександр Ломако.

Зважаючи на обмежений бюджет, на цей напрямок місто заклало невелике фінансування, але планує збільшити його за рахунок нерозподіленого залишку минулого року. Водночас, нині мова лише про базовий благоустрій кладовища.