ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відшкодують «комуналку»: виконком погодив програму для тих, чиї, зруйновані росіянами квартири, відбудувало місто

Featured Video Play Icon

Мешканцям квартир, що були зруйновані росіянами внаслідок прямого влучання чи пожежі, а потім відбудовані містом до основи і підключення найважливіших комунікацій, відшкодують вартість комунальних послуг. Проєкт відповідної соціальної програми погодили 22 березня на засіданні виконавчого комітету.

Мова про дві платіжки – з управління багатоквартирним будинком, інакше кажучи, квартплату, а також теплопостачання. Так, більшість осель, в яких вдалося відновити стіни, підлогу та стелю, тобто власне конструкцію квартири, встановити вікна, систему опалення і подати тепло, досі залишаються фактично непридатними для проживання через відсутність внутрішнього ремонту. Адже механізм компенсації з держбюджету ще не запрацював, а самотужки це не до снаги людям, які й так лишилися без нічого.

Розпорядженням міського голови буде створена комісія, житлові організації, тобто управителі або ОСББ, надають перелік цих квартир, розглядається комісією цей перелік, затверджується і вноситься на виконком, виконком приймає рішення про фінансування і надавачі послуг знімають нарахування, тобто роблять перерахунок. Якщо люди платили, то в них виходить якби кредит по оплаті, і ця суму з міського бюджету компенсується надавачам послуг безпосередньо, – повідомив Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ.

Оскільки за березень-квітень минулого року рахунки за послуги чернігівцям не виставляли взагалі, по зруйнованих квартирах до уваги береться період від 1-го травня 2022-го до травня 2023-го, тобто знімається рік нарахувань. Для розуміння цифр чекають закінчення опалювального сезону, аби чітко бачити, скільки було виставлено за обігрів кожної квартири в осінньо-зимовий період.

При цьому, очільник профільного управління підкреслив, що управителі багатоповерхівок незалежно від форми власності та теплогенеруючі організації самі проведуть перерахунок і людям нічого робити не потрібно: «Процедура дуже проста. Найголовніше визначити весь перелік всіх квартир, які зазнали пошкоджень, тому що будинки відомі, а точний перелік квартир треба ще додатково пропрацювати».

Я прошу підтримати цю програму членів виконкому і ми її виносимо на сесію. Я сподіваюся, що після рішення депутатів міської ради вона у нас запрацює, ми відпрацюємо протягом кількох тижнів адресну програму і далі автоматично. Що важливо – людям не треба нікуди йти, стояти в черзі, писати заяви. Вони отримають квитанцію або з перерахунком, або списанням боргу, якщо він був, – сказав Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

За інформацією управління житлово-комунального господарства, квартир, які були серйозно пошкоджені, або зруйновані, в місті не менше 600-от. Аби підтримати їх власників, які з матеріальної точки зору найбільше постраждали від російської агресії, в межах цієї програми з бюджету Чернігова планують виділити 15 млн гривень.