ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлювати школи у Чернігові допоможе Благодійний фонд «Save Education»

Featured Video Play Icon

У Чернігові представили новий Благодійний Фонд – savED – Save Education (врятувати освіту). Презентація відбулася у вигляді публічної дискусії “Освіта і війна”, в якій взяли участь мери українських міст, міжнародні освітні лідери, представники іноземних посольств, донорських організацій. Мова йшла передусім про відновлення зруйнованої рашистами освітньої інфраструктури українських міст.

Війна проти народу стає війною проти освіти, наголошують учасники дискусії. Про це свідчить і статистика. В країні повністю зруйновані 216 шкіл. 391 навчальний заклад пошкоджено. Понад 177 тисяч дітей залишилися без доступу до освіти. Спікери кажуть, важливо не лише відбудувати те, що зруйновано, а й переосмислити весь освітній процес. І розпочали з Чернігова – північного форпосту столиці.

Мета благодійного фонду – допомогти тим, хто опинився в найскрутнішій ситуації. За словами Анни Новосад, у Чернігові за рахунок залучених фондом коштів облаштовано кілька укриттів в закладах освіти, разом з партнерами вони провели літні табори для школярів, а в 4-х навчальних закладах Чернігівщини планують облаштувати освітні центри.

Ворог прицільно знищує інфраструктуру українських міст. У Чернігові пошкоджено 80 % закладів освіти. 25 з 34-х середніх навчальних закладів постраждали внаслідок рашистських бомбардувань і обстрілів. Дві школи зруйновані повністю. 37 дитячих садочків з 54-х також зазнали значних пошкоджень. За словами Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, який взяв участь у дискусії, в деяких школах треба замінити 300 і більше вікон. При цьому фінансова спроможність міста значно зменшилася. З очікуваних 2,5 мрд грн міський бюджет цього року недоотримує 50% надходжень. Додаткове навантаження на місцевий бюджет становить допомога у відновленні втраченого і пошкодженого житла чернігівців. Владислав Атрошенко повідомив, що 215 млн грн позапланово довелося виділити на відновлення навчальних закладів Чернігова. Але цих коштів недостатньо.

Лише у Чернігові на відбудову шкіл потрібно 80 мільйонів доларів. В умовах війни з таким навантаженням місту справитися неможливо. Щодо пріоритетів у кожного міста вони свої, наголосив Владислав Атрошенко. Але головне – відновити приміщення закладів, в яких діти зможуть здобувати освіту. Працюватиме фонд над відновленням освітніх закладів по всій Україні.