Факт-новини: оперативні сюжети

Відходи з вигрібних ям: мешканців приватного сектору Чернігова чекають зміни

Featured Video Play Icon

під’єднані до каналізації, мають укласти договори з перевізниками-асенізаторами. Таке рішення ухвалили депутати міської ради на сесії на початку травня. Це дасть змогу стежити за тим, щоб відходи з вигрібних ям потрапляли до очисних споруд міста, а не на поля, узбіччя або у річку.

-Наприклад, були такі випадки – в річку Стрижень попадала стічна вода, це був несанкціонований скид від населення. І, бувало, деякі промислові підприємства нам робили такі залпові скиди. Там ми перевіряли по основним показникам – річка була значно забруднена, – пояснила начальниця лабораторії з контролю стічних вод КП «Чернігівводоканал» Ірина Боровик.

Відходи з вигрібних ям асенізатори звозять на автоматизовану станцію приймання. Вона фіксує їхній об’єм та склад, а також власника машини. Так «Чернігівводоканал» контролює відповідність об’ємів спожитої неканалізованими будинками та підприємствами води і зданих відходів.

-При початку зливання відбувається автоматичний збір проб. В станції є вбудовані датчики контролю, і якщо певні параметри перевищують нормативні, то відбувається автоматичне блокування станції, підходить оператор і розбирається, з яких причин відбулася така зупинка, – зазначила начальниця цеху каналізаційних очисних споруд Чернігова Наталія Мазюк.

Загалом у Чернігові зареєстровано 13 перевізників-асенізаторів, які мають договори з КП «Чернігівводоканал» на прийом рідких побутових відходів. Їхній перелік та контактні дані опубліковані на сайті підприємства. За словами комунальників, перевірки наявності у чернігівців договорів з цими перевізниками почнуться вже у червні. У власників домогосподарств чи підприємств є час аби звернутися до надавачів послуги і укласти відповідні договори.