Новини

Як вберегти дитину від кишкових інфекцій – п’ять порад батькам

Гострі кишкові інфекції – є найпоширенішими інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими тісно контактує дитина. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ.

Читайте також: Вакцини Janssen і Moderna тепер називаються по-іншому: як це вплине на Covid-сертифікат

Зрозуміло, що коли дитина перебуває в дитячому садочку, за її безпеку і здоров’я має відповідати заклад: закуповувати якісні продукти, забезпечувати їхнє належне зберігання, приготування та дотримання персоналом харчоблоку санітарно-гігієнічних норм. Якщо ж малюк не відвідує садок, батьки мають самостійно дбати про профілактику гострих кишкових інфекцій. Це не складно, головне – дотримуватися простих, але ефективних правил:

1. Підтримуйте чистоту. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це! Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мийте руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.

3. Ретельно готуйте їжу. Їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Молоко необхідно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці.

Для різних продуктів необхідна різна температура, наприклад: 63°С – для цілих шматків яловичини, свинини, телятини й баранини; 71°С – для м’ясного фаршу з яловичини і свинини; 74°С – для всієї домашньої птиці, включно з курячим та індичим фаршем; 74°С – для страв із додаванням яєць; 63°С – для шинки; 63°С – для риби. Єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа – використати харчовий термометр, оскільки її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі. Коли йдеться про харчування маленької дитини, страви, що приготовлені для неї, бажано вживати відразу або протягом години після приготування. А якщо і зберігати при кімнатній температурі, то не більше двох годин, у спеку (при температурі повітря більше 32 °С) – не довше 1 години. На пакуванні чітко зазначені терміни та температурні умови зберігання продуктів, яких необхідно дотримуватися.

Не розморожуйте продукти за кімнатної температури та у воді, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури. Це необхідно робити повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Не забувайте пояснювати дитині, що не можна вживати воду з відкритих джерел! Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.

У Центрі громадського здоров’я зазначають, що одним із найдієвіших методів профілактики ротавірусних інфекцій є щеплення. На жаль, від норовірусів вакцини немає. Також для профілактики гострих кишкових інфекцій важливо змалку привчати дитину дотримуватися правил особистої гігієни, адже без цього самих лише старань батьків буде замало.