ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення закладів освіти Чернігова: швейцарські партнери спрямують близько 60 мільйонів гривень

Featured Video Play Icon

До 60-ти мільйонів гривень на ремонт пошкодженої внаслідок атак рашистів 13-ї школи та облаштування сучасних укриттів у п’яти навчальних закладах Чернігова. Таку суму на відновлення освітніх закладів міста виділять у межах проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», що реалізується в Україні за підтримки швейцарської агенції розвитку та співробітництва. Генеральна директорка установи Патриція Данці завітала до Чернігова 26 листопада.

– Коли ми говоримо про майбутнє, то діти – це наше майбутнє, і дуже важливо, щоб у цих дітей був безпечний простір, в якому вони можуть розвиватися. Для нас, для швейцарців освіта є головною, освіта стоїть на чолі всього, тому що освіта є одним із наших принципів демократичності, – повідомила генеральна директорка Швейцарського агентства розвитку та співробітництва Патриція Данці.

Наші діти сьогодні переживають дуже серйозну психологічну травму. Наш бюджет не має достатньої можливості для того, щоб відновити заклади освіти, а в місті зруйновано дві школи, в місті пошкоджено в тій чи в іншій мірі 80% всіх закладів освіти, а діти повинні вчитися в якісних умовах, нормальних умовах прямо зараз. Для них мати можливість йти в школу, в клас, в колектив, під наглядом дорослих, з графіком навчання, з уроками офлайн – це, по суті, повернення до нормальності, що в умовах війни надзвичайно важливо для завтрашнього покоління,- зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Патриція Данці ознайомилася із презентаціями проєктів-переможців «Шкільного громадського бюджету на дитячі мрії». Нагадаємо, навесні за шанс розділити 1 мільйон гривень від DECIDE на реалізацію власної ініціативи змагалися 27 шкіл міста. Учасники проводили інформаційні кампанії з підтримки проєктів та залучали до голосування друзів і знайомих. Переможцями стали 35-та школа, де зроблять сучасне кафе з лаунж-зоною, а також 32-га, де найближчим часом облаштують подвір’я.

Вони залучили людей, які, можливо, не завжди ходять на вибори. Вони показали, що потрібно розвивати виборчий потенціал, як потрібно його організовувати, вони мобілізували всю громаду для того, щоб ця громада долучилася до їхнього проєкту, і це для нас дуже важливо, – уточнила Патриція Данці.

Ми сподіваємося, що на початку наступного року ці проєкти будуть втілені, але ми не зупиняємося на досягнутому, і власне для того, щоб допомогти місту Чернігів та чернігівській громаді відбудувати заклади освіти і зробити освіту більш безпечною, ми також запустили ініціативу, яка називається “DECIDE: ВІДБУДОВА”. Дуже промовиста, зрозуміла назва, – підкреслила менеджерка проєкту “DECIDE” Валентина Полторак.

Однак втілення дитячих мрій у двох школах – не єдина мета проєкту “DECIDE”. Не менш важливим завданням у межах ініціативи є відновлення 13-ої школи, яка прийняла до себе учнів  зруйнованих внаслідок авіадурарів окупантів 18-ої та 21-ої шкіл. На це швейцарські партнери виділять 40 мільйонів гривень, 20 з яких, за словами Олександра Ломако, уже перераховано для початку робіт. Ще майже 16 мільйонів гривень витратять на облаштування укриттів та перетворення їх на справжні освітні хаби у навчальних закладах №13, 19, 22, 32 та 34. 

– На сьогодні ця ініціатива, до неї долучені понад 15 закладів освіти з 12 громад області, і найбільша частина реалізується якраз в місті Чернігові. Ми відремонтуємо п’ять укриттів, 13-ту школу ми реконструюємо, ми знаємо що там вчаться діти з 18, 21 школи, які повністю зруйновані, і сьогодні є велика потреба не тільки відновити саме укриття, а зробити його більш дружнім до дітей, таким простором, де діти відчувають себе психологічно комфортно, – зазначила менеджерка проєкту “DECIDE” Валентина Полторак.

– П’ять сховищ, які будуть відремонтовані також в межах цього проєкту, сумарна інвестиція в освіту – це не тільки підтримка міста, це, я вважаю, інвестиція в завтрашній день, близько 56 мільйонів гривень, для нас це дуже суттєві кошти, тому що після того, як у міста вилучили військове ПДФО, весь бюджет розвитку Чернігова, на жаль, близько 200 мільйонів гривень, – наголосив Олександр Ломако.

Додамо: Швейцарія – не єдиний європейський партнер, який допомагає Чернігову у відновленні галузі освіти. Зокрема, 21 листопада Олександр Ломако підписав Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між міською радою та Міжнародною неурядовою організацією ACTED. У межах співробітництва французькі партнери інвестують понад 2 мільйона євро в проведення ремонтних робіт у десяти школах нашого міста.