ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Подяка комунальникам і залучення партнерів: актуальні питання наради в муніципалітеті

Featured Video Play Icon

Негода пронеслася Черніговом. Надвечір 26 листопада у місті розпочався сильний снігопад, що тривав і впродовж наступного дня. Прихід потужного циклону був відчутний у всіх куточках України. Прибирати сніг та розчищати дороги у Чернігові вийшло 83 працівники КП «АТП 2528» та 25 одиниць техніки. Сім бригад працювали на зупинках громадського транспорту та пішохідних переходах.

За добу в нас використано 200 тонн солі та десь 430 тонн піщано-сольової суміші. Підготували також ще 600 тонн піщано-сольової суміші. Матеріалами ми забезпечені. Працюємо у дві зміни – денна і нічна, – уточнив головний інженер КП «АТП 2528» ЧМР Сергій Стринадко.

Під час загальноміської наради у муніципалітеті виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако подякував кожному, хто долучався до усунення наслідків стихії.

– Я хочу подякувати в першу чергу, дуже важливо, подякувати всім працівникам і працівницям комунальних служб – КП “АТП 2528”, “Зеленбуд”, ЖЕКи всі, ОСББ і чернігівці, які в умовах стихії, тому що по суті це була вчора у нас, позавчора вночі, це була стихія. В умовах стихії прибирали місто і громадський транспорт працював, тролейбуси працювали. Зараз дороги встигли прибрати, вони в дуже гарному стані, їздити можна, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Прихід зими не торкнувся освітнього процесу. Школи та садочки приймали дітей у звичному, офлайн, форматі. За словами керівника профільного управління Василя Білогури, відвідуваність була в межах загальної норми. Наступний удар стихії, а відтак і погіршення погодних умов у Чернігові очікується вже у середу, 29 листопада. Місто накриє снігопад, а після – дощ, що спричинить сильну ожеледицю.

Завтра ми тоді готуємося знову в посиленому режимі, тому що я так розумію, що це буде теж подібна ситуація як вчора, близька до стихійної. Сьогодні якраз день дроприбирати все, що зроблено, – зауважив Олександр Ломако.

Серед розглянутих робочих питань у цей день – виконання ремонту водогону на вулиці Любецькій. Ділянку дороги від вулиці Івана Мазепи до Ріпкинської завершили. Це дало можливість автобусам №26, 25 та 25А повернутися на свої звичні маршрути. Перекриття від Ріпкинської до Широкої триватиме до 15 грудня. Потім тролейбус №8 буде курсувати через Любецьку. Фіналізували у місті і реконструкцію водопроводу на вулиці Тероборони. Матеріали для реалізації проєкту надала міжнародна організація з міграції, самі ж роботи виконували силами «Чернігівводоканалу», без залучення підрядних організацій. Залучення партнерів з усього світу і надалі залишатиметься пріоритетним напрямком для міста.

В умовах, коли у нас ресурсу і так не вистачало, а коли ще ПДФО у нас забрали і у нас його взагалі немає фактично, нуль на проєкти розвитку, робота з міжнародними партнерами – це пріоритет №1 на наступний рік. Може так статися, що і наступні декілька років, тому що без залучення цих коштів, важко було досягти якогось результату, хоч щось зробити, – зазначив Олександр Ломако.

Міжнародні партнери невпинно підтримують наше місто на шляху до розвитку. Лише за останній час реалізовано численні ініціативи. У сфері освіти показовим є швейцарсько-український проєкт «DECIDE», в межах якого на відновлення навчальних закладів спрямовано близько 60 мільйонів гривень. 40 з них піде на роботи у школі №13. Крім того, інвестують кошти в освітню галузь і французькі партнери. Чернігівська міська рада підписала меморандум з представниками неурядової організації ACTED.

З французькою організацією ACTED – 80 мільйонів гривень, тобто два мільйони євро на відновлення закладів освіти міста Чернігова. Великий перелік шкіл. Дві це буде утеплення, і санвузли, і ремонти. Тобто два меморандуми тільки за минулий тиждень це 140 мільйонів гривень в сферу освіти. Це більше навіть аніж ми могли б собі запланувати в бюджеті, якби у нас не забрали ПДФО. Це реально дуже важлива робота і її треба продовжувати, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови.

Ще один приклад успішно реалізованого проєкту з іноземними партнерами – модульне містечко на вулиці Володимира Дрозда. Червоний Хрест у співпраці з міською владою звів 112 квартир для тих, хто втратив житло через бойові дії. Нині маємо продовження цієї історії – на Дрозда встановлюють індивідуальні будинки передані Латвією. Вісім майбутніх осель для людей, що втратили рідні стіни – вже отримали, ще чотири в дорозі. Аби подивитися як облаштувують модульне містечко, днями до Чернігова приїжджав і Президент Латвійської Республіки. Зазначимо, в перспективі 2025-го року, за умови забезпечення безпекових умов, а відтак і повернення людей додому, це модульне містечко розглядають як запасний житловий фонд міста.

Це житловий запас для працівників комунальних підприємств, шкіл, садочків, хоча б ті, що в тому мікрорайоні. Там є 33, 28 школи, там є садочок, ЖЕК-13, який ці будиночки обслуговує і ті співробітники, співробітниці, які, по суті, не мають свого житла у місті щоби вони могли отримати в цих тимчасових будиночках. Я думаю від міста це була реальна допомога людям нашим. Тим більше місто проінвестувало, вклало туди кошти в благоустрій, комунікації. Там же було поле, по суті, – пояснив Олександр Ломако.

Маємо і новий пакет допомоги від німецького міста-побратима Аахена. Вони передали обладнання для пологового будинку на суму 15 тисяч євро  та сміттєвоз. Незабаром до Чернігова прибуде ще декілька одиниць техніки. Вже в дорозі до Чернігова і 10 автобусів, наданих ризькими партнерами.