Факт-новини: оперативні сюжети

«Кроки до допомоги»: 16 днів активних дій проти насильства у Чернігові

Featured Video Play Icon

У середмісті Чернігова  – від підземного переходу до Красної площі – днями  встановили інформаційні таблички. Зокрема, вони стануть у пригоді  людям, які потерпають від домашнього насильства. Тут за посиланням можна знайти адреси служб підтримки. Встановлюють такі стенди в рамках активності  «Крок до допомоги».   

Люди можуть дізнатися інформацію, відсканувавши QR-код, який буде знаходитися на табличках. Вони можуть прочитати реальну історію жінки, яка потрапила в коло домашнього насильства, і її історія виходу з цієї ситуації.   І також наприкінці локації вони можуть відсканувати ще один QR-код, там буде посилання на сайт, де розміщена інформація про соціальні  сервіси, до яких вони можуть звернутися і отримати допомогу, – розповіла головний спеціаліст управління сім’ї, молоді та спорту ЧМР Вікторія Тимченко.

Щороку з 25 листопада до 10 грудня сотні державних і громадських організацій об’єднують свої зусилля  аби збільшити  обізнаність громадян про всі форми насилля.  «Крок до допомоги» – це лише один із заходів, які проводять у Чернігові в рамках акції «16 днів проти  гендерно зумовленого насильства».

Місто Чернігів не стоїть осторонь і з травня місяця Чернігівська міська територіальна громада і м.Чернігів є учасниками проекту «Міста і громади вільні від домашнього насильства» за сприянням фонду ООН в галузі народонаселення, – повідомила заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

Місто долучилося до активності «Кроки до допомоги» спільно з UNFPA,  фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, та у партнерстві з іншими міжнародними  організаціями. Інформація, що розміщена на табличках, буде корисною як для самих постраждалих, так і для небайдужих громадян, котрі хочуть допомогти людині у скрутних обставинах.

–  Така акція  покликана на те, щоб домашнє насильство мала нульову толерантність у нашому суспільстві,  для того, щоб кожен знав, як з ним боротись, до кого звертатись,  і як зробити перший крок. Тому що робота завжди починається з першого кроку. Тому і така назва «Кроки до допомоги», – зазначила головний спеціаліст управління сім’ї, молоді та спорту ЧМР Вікторія Тимченко.

Як зазначили організатори, всі витрати, пов’язані з інформуванням, профінансували  партнери. 

–  Всі оці друковані послуги, наліпки, тренінги – все це відбувається за рахунок Міжнародного фонду UNFPA, тобто місто не витрачає жодної копійки.   Якщо порахувати у грошовому еквіваленті – це велика сума. Я сподіваюсь, що цей вплив і фінансовий в т.ч. ще зросте, тому що цей рік у нас навчальний, а наступний рік, сподіваюся, буде предметний, детально по установах, – сказав заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

Об’єднавши зусилля державних, громадських об’єднань, за допомогою міжнародних партнерів можна досягти успіхів у подоланні цих проблем, вважають організатори. Наразі місто працює над тим, аби систематизувати всю інформацію про наявні послуги для жінок, які потрапили в коло домашнього насильства.

–   Жінка, яка на жаль  опинилася в такому становищі,  може отримати всі послуги в місті – це як юридичні, психологічні, так і допомогу для себе, для дитини, і навіть отримати місце проживання і всебічну підтримку, – підкреслила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій, депутатка ЧМР Наталія Хольченкова.

Допомога завжди поруч, наголошують організатори. Це мають знати передусім люди, які опинилися в скрутних обставинах. Головне, не боятися звернутися по допомогу, адже насилля виникає там, де мовчать.