ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога у відновленні: делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста у Чернігові

Featured Video Play Icon

Делегація від Міжнародного комітету Червоного Хреста завітала 18-го серпня до Чернігова. Її представники прибули для ознайомлення з потребами нашого міста у відновленні критичної інфраструктури після навали рашистів. Внаслідок обстрілів Чернігів зазнав збитків на понад 4 мільярда доларів. Досі ключові елементи життєдіяльності міста потребують відновлення. Зокрема чернігівська ТЕЦ, яка з наступного тижня повертається у комунальну власність.

Відразу хочу висловити слова подяки Червоному Хресту України за дуже активну співпрацю по відновленню Чернігівської ТЕЦ, допомозі у відновленню “Теплокомуненерго”, які минулого року пройшли опалювальний сезон, 100% будинків міста були забезпечені теплом, що було одним з пріоритетів одразу для нас, – розповів в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ще одним з пріоритетних об’єктів критичної інфраструктури, який наразі потребує відновлення, є водонасосна станція №2. Вона забезпечувала водою понад третину Чернігова і була майже повністю зруйнована обстрілами під час російського вторгнення. Нині станція потребує заміни системи розподілу електроенергії, без якої її не можна буде ввести в експлуатацію. В відбудові ВНС №2 “Чернігівводоканалу” активно допомагає Міжнародний комітет Червоного Хреста. Загалом він надав підприємству майже 118 мільйонів гривень у вигляді обладнання, фінансування ремонтів мереж та інших робіт. Ця сума співмірна з тим, що за весь час надала  “Чернігівводоканалу” держава.

Завдяки вашій допомозі, завдяки допомозі держави там проведено до третини робіт необхідних. Зараз уряд прийняв рішення про виділення 219 мільйонів гривень на продовження цих робіт, але загальний об’єм проєкту становить близько 1,4 мільярда гривень. Ми, якщо все просумувати, виходимо на третину, близько 40% від необхідного, – зазначив Олександр Ломако.

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста запевнили, що організація в першу чергу допомагатиме відновлювати ті об’єкти, від яких залежить добробут більшості чернігівців.

-На щастя, Чернігів добре розвинений у плані інфраструктури, і якщо ми працюватимемо на її основі, ми зможемо допомогти більшій кількості людей, ніж якби діяли суто своїми силами. Ми бачимо велику відповідальність, яка лежить на вас, і розуміємо виклики, спричинені браком ресурсів, – підкреслив , голова Субделегації Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Києві Джад Мукаллед.

Окрім ремонтів критичної інфраструктури, Міжнародний комітет Червоного Хреста доклав зусиль до відновлення освітньої, медичної та соціальної сфер Чернігова після російського вторгнення. Організація надала понад 5 мільйонів гривень для навчальних закладів міста, і майже 9,5 мільйонів – на ремонт покрівлі чернігівського пологового будинку. Також наразі добігає кінця будівництво модульного містечка на вулиці Дрозда для людей, які втратили житло внаслідок російської агресії. Це повноцінні квартири  з меблями та комунікаціями. Їх заселять вже найближчим часом. Вартість містечка склала 3,5 мільйона доларів. Його будівництво профінансував Міжнародний комітет Червоного Хреста, а місто за власний кошт облаштувало прилеглу територію та проклало комунікації.