ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення двоповерхівки на Любецькій на завершальному етапі

Featured Video Play Icon

Вигорілий другий поверх, дірки в стелі та горищі, провалля в підлозі. Такий вигляд будинок на вулиці Любецькій мав у середині березня минулого року. Чернігівка Ольга мешкає в цій двоповерхівці вже понад 40 років. Каже, завжди боляче згадувати той день, коли від ворожих обстрілів почалася пожежа і як після цього доводилося рятувати те, що вціліло.

– Все обвалилося і сміття було повністю. В оці двері взагалі не можна було зайти. Ми відкривали двері і розчищали, потім сусідам надсилали звіт, що ми робили тут. Вікна не було, воно висіло так. Що розповідати, згадувати важко, – розповідає жителька будинку Ольга Лупеко.

Відновлення почалося восени 22-го, розповідає виконроб Костянтин Личкун. Аби якомога швидше мешканці мали можливість повернутися додому, будівельники працювали ледь не щоденно. Зараз, попри те, що складність робіт була надвисокою — будинок завершують і власники квартир можуть розпочинати ремонти всередині помешкання.

– Будинок було зруйновано приблизно на 50 відсотків. Покрівлю ми замінили всю. Також були перероблені стіни, фундамент. Не було приблизно 50 відсотків перекриття між першим та другим поверхом, але це все було відновлено, – зазначив виконроб Костянтин Личкун.

У двоповерхівці також встановили нові двері, вікна. З робіт, які потрібно виконати залишається прокладання каналізації та встановлення лічильників електропостачання. Цим займаються комунальники.

– Систему опалення перевіряли, водопостачання перевірили. На даний момент усе працює. Ми продовжуємо виконувати роботи по заміні системи трубопроводу, водовідведення. Тобто прокладаємо каналізацію до останньої квартири, яка залишилася на даний момент, – зауважив майстер спеціалізованих робіт КП «Новозаводське» Олександр Гуменюк.

До своїх квартир повернулася менша частина мешканців будинку. Як розповіла Ольга Лупеко, аби не бачити наслідків обстрілів, після відходу ворога самостійно взялася за відновлення квартири.

– Ось це я штукатурила сама, коли тут дірки були. Я приклеїла сітку і що в мене залишилося після ремонту, тому що я робила перед війною ремонт. І, скажу чесно, коли позамазувала дірки, то мені аж легше стало, тому що “руській мір” не хочу, не хочу навіть бачити, – наголошуєОльга Лупеко.

Будинок на Любецькій відновлює місто. Як розповіли в пресслужбі управління ЖКГ, на капітальний ремонт цієї двоповерхівки було спрямовано трохи більше 3,5 мільйонів.