ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Реконструкція з новітніми технологіями: на вулиці Тероборони відновлюють водогін

Featured Video Play Icon

Новітні технології, що допомагають пришвидшити робочий процес. КП “Чернігівводоканал” за допомогою сучасної телеінспекційної лабораторії, яку підприємство отримало в подарунок від німецьких партнерів, діагностує  водопровідні мережі та оцінює кількість пошкоджень. Ось так виглядають труби водогону зсередини. Відеокамера також фіксує залізо, вапно і пісок, які осідають  на стінках.

– Ми отримали в допомогу телеінспекційну лабораторію, яка складає в себе роботизованого робота і їздить по мережах водопроводу, та проштовхуюча система, це вже портативна ручна камера, яку ми проштовхуємо в мережі меншого діаметру. Тобто, проштовхуючу камеру, ми використовуємо для діаметру труби до 150 мм, а робота вже після 150 мм, – розповідає провідний інженер технічно-виробничого відділу КП «Чернігівводоканал» Ігор Вершинін.

За допомогою сучасного обладнання продовжується відновлення водогону на вулиці Тероборони. Нагадаємо, внаслідок активних бойових дій водопровід зазнав серйозних пошкоджень: шість влучань зіпсували його герметичність та цілісність. За місяць комунальники відремонтували понад 150 метрів водопровідної мережі.

– У нас спеціальна камера, яка діагностує трубу, придивляється всі перепони, які можуть виникнути на шляху. І перед тим, як засовувати туди поліетиленову трубу, вся ця труба придивляється, діагностується і робиться висновок – можна просовувати туди трубу, санацію робити чи не можна, – зазначив начальник служби водогінних мереж КП “Чернігівводоканал” Ігор Грищенко.

Водопровідна мережа довжиною понад кілометр, яку встановили понад 60 років тому, обслуговує понад дві тисячі домогосподарств, серед яких майже 20 багатоповерхових будівель, приватний сектор, освітні та медичні заклади, підприємства. Для тих, що тимчасово залишилися без водопостачання, встановили спеціальну систему, за допомогою якої можна набирати воду. Роботи з відновлення комунікацій на вулиці Тероборони ведуться поетапно.

– Це не цільна труба у нас сканується, тобто чавунна труба, яка лежить в землі, вона розрізається ділянками по 20+- метрів. Для чого це робиться? Для того, щоб ми могли проконтролювати стан тієї труби, яка вставляється, поліетиленової і в подальшому, якщо виникне якась аварійна ситуація, то ми могли локалізувати саме цю ділянку невеличку в 20 метрів, – уточнює Ігор Грищенко.

Заміна труб проводиться шляхом санації: пошкоджену ділянку трубопроводу  оглядають за допомогою відеодіагностики, попередньо промиваючи його від залишків жиру, бруду та іржі. Обладнання ж на всій довжині водогону зроблене з якісних матеріалів, які використовуються у Європі.

– Замість сталевих перехідників, хрестовин, трійників, які варилися кустарним способом, ми встановлюємо чавунні вироби. Вони вироблені на підприємствах і мають гарантію на тривалий термін використання. Всі засувки, які ми встановлюємо, вони також вироблені в Європі, і мають 10 років гарантії на експлуатацію, і розраховані на 50 років, – підкреслює начальник служби водогінних мереж КП “Чернігівводоканал”.

З початку робіт на ділянці вже побудували декілька колодязів та підключили до водопостачання низку приватних будинків, вулиць та підприємств. Як зазначив Ігор Грищенко, дерева на цій ділянці зносити не будуть. Метод санації, завдяки якому відновлюють водопровід, дає можливість  зберегти зелені насадження. Завершити ж ремонт комунікацій планують до кінця вересня, а протягом року й замінити весь водогін до вулиці Керченська.