ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відлючень електрики влітку не буде – міністр енергетики Герман Галущенко

Featured Video Play Icon

Чи загрожує блекаут енергосистемі України і чи варто населенню очікувати «віялових» відключень електроенергії влітку, про це і не тільки говорив під час брифінгу з журналістами міністр енергетики України Герман Галущенко, перебуваючи з робочим візитом у Чернігові. Днями Міненерго робило спростування неправдивої інформації щодо введення у травні графіків обмежень постачання електрики населенню.

-Ну, слухайте, наш ворог теж проводить інформаційні кампанії, руками певних деятелей в Україні, тому безумовно це ми бачимо. Ми робимо, щоб все було спокійно без жодних відключень. Але, дійсно, буде складний період, тому що виходить в ремонт атомна генерація, виходить на перезавантаження палива.Тому що протягом зими насправді наша енергосистема втрималась перш за все, завдяки атомній генерації, – зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Триває підготовка енергосистеми до нового опалювального сезону з урахуванням досвіду двох воєнних зим. Це передусім відновлення пошкоджених ліній передач, підстанцій та іншого устаткування. На Чернігівщині, де щодня ворог обстрілює прикордонні райони, енергетики працюють оперативно, зазначив Герман Галущенко. У відновленні галузі допомагає фонд енергетичної підтримки України. Необхідне обладнання закуповується за рахунок внесків європейських країн-донорів.

– Сьогодні близько 200 млн євро в цьому фонді, закуповується устаткування, яке ми потім передаємо в т.ч. і на Чернігів. Там 206 тонн, вже передали. Чернігівщині , але не тільки Чернігівщині, тобто по всій Україні,- повідомив Герман Галущенко.

На початку травня уряд ухвалив енергетичну стратегію, яка передбачає досягнення Україною вуглецевої нейтральності енергетичного сектору до 2050 року.Тож очільник Міненерго переконаний, що Україна стане одним з найбільших енергетичних хабів Європи і невід’ємною частиною її енергетичної системи.