ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Трансформатор для розбитої ТЕЦ – необхідність для відновлення чи державна зрада і диверсія?

Featured Video Play Icon

Придбання містом трансформатора для розбитої ворогом Чернігівської ТЕЦ стало приводом для кримінального провадження, яке нині розслідує СБУ. На допити вже викликали посадовців муніципалітету і виконкому, керівників комунальних підприємств, депутатів – інкримінують державну зраду і диверсію, повідомив під час щотижневої наради виконуючий обов’язки міського голови. Їздив до головного слідчого управління СБУ по цій справі і сам Олександр Ломако.

-Тут уже, я не знаю, хто не був іще на цих допитах. І фінансове управління, і економічний відділ, я не знаю, тільки прибиральницю з міської ради не викликали на допит по справі “Державна зрада і диверсія”. Тепер моя черга. Ну, ми не боїмося цих допитів, ну, нам є що сказати, є, що пояснити, нема за що червоніти 100%. Але, на жаль, це точно не позитивна історія, – зазначив Олександр Ломако.

Нагадаємо, один з основних об’єктів інфраструктури міста – Чернігівська ТЕЦ, значно постраждала під час активних бойових дій у лютому-березні внаслідок численних артилерійських, ракетних та авіаційних атак росіян. У квітні за ініціативи міського голови Владислава Атрошенка в місті створили робочу групу з питань виявлення ушкоджень зруйнованого майна теплопостачальника. Орендар Чернігівської ТЕЦ фірма «Технова» також замовила експертизу, яка встановила, що збитки, які понесло підприємство в результаті ворожих обстрілів, колосальні і складають понад 800 млн. гривень. Зокрема, в офіційному листі орендаря від 11 травня 2022-го місту йдеться, що прямим влучанням був зруйнований силовий трансформатор, цитуємо “без заміни якого ЦМК (цілісний майновий комплекс) не зможе функціонувати в нормальному режимі ні протягом міжопалювального періоду, ні під час ОЗП (осінньо-зимового сезону) 2022/2023, через ризик повної зупинки…” Тобто, ЦМК фактично перебував на межі, а чернігівці могли залишитися без гарячої води і тепла в оселях.

-Вони пишуть, що якщо не буде відновлений трансформатор, то вони не можуть гарантувати безперебійне постачання електроенергії мешканцям міста. Як відповідальна міська влада, яка думає за людей, купуємо трансформатор у офіційного дилера, перерахували, провели там рішення виконком, перерахували кошти. Далі його вже військова адміністрація монтувала там декілька місяців, можливо, більше навіть. Теж на це витрачала кошти, державні вже, – підкреслив Олександр Ломако.

Як йдеться в ухвалі Шевченківського райсуду Києва на проведення обшуків в рамках відкритого кримінального провадження, посадовців звинувачували в купівлі трансформатора вартістю 54 млн гривень у посередника за завищеною ціною порівняно з ринковою. Тепер перевіряють, чи було придбання цього обладнання взагалі доцільним.

– Якась людина анонімно, як в сталінські часи, написала заяву в Службу безпеки, що він не був потрібний, виявляється, трансформатор. Ми як орган місцевого самоврядування відкриті до співпраці зі слідчими органами і СБУ і ДБР, всі вони по своїх запитах, по своїх потребах отримують і інформацію, і копії документів, і оригінали підписів. Будь ласка, хай розбираються, якщо це конче потрібно. Але ми в цей час ще будемо ходити на допити, ходити на суди, готуватися до цього, а в цей час люди нашого міста могли б отримати якісь послуги додаткові. Ми б на це цей час би спрямували, – зауважив Олександр Ломако.

Наша редакція звернулася до Служби безпеки України із запитом на отримання інформації по цій справі. Відповідь поки що не надійшла.

Водночас, міністр енергетики України Герман Галущенко під час свого робочого візиту до Чернігова каже, про кримінальне провадження чув.

Я думаю, якщо є питання відновлення, його треба швидко вирішувати і його треба вирішувати будь-якими засобами. І якщо є громада, яка хоче це зробити, і це обʼєктивно, що вона хоче, і має можливість, і вона це зробила – ну, я не знаю там кваліфікацію, чому ст. 111 “Державна зрада”… Слідство, якщо воно є, все одно ж в якомусь процесуальному порядку йде до якогось логічного рішення, але ми пережили таку зиму і я вам скажу відверто, що кількість “нестандартних” рішень, які ми приймали з точки зору самої енергосистеми, з точки зору розвантаження, навантаження, підтримання, зʼєднання, швидкого відновлення – ніколи їх не було за всю історію України, – підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Що стосується ще одного важливого питання щодо Чернігівської ТЕЦ, а саме повернення єдиного майнового комплексу в комунальну власність, враховуючи борги Технови за інформацією муніципалітету у 2 млрд 300 млн гривень за вугілля, газ, різницю в тарифах, неправомірно понесені витрати тощо, профільний міністр зазначив, що воно зараз вирішується і позиція Міністерства тут – потрібен державний аудит, а збитки орендаря при передачі комплексу не повинні лягти на плечі громади.

Цей борг був згенерований за час, коли воно не перебувало у власності міста, тому я думаю що абсолютно некоректно буде перекладати борг на місто просто по факту передачі. Я взагалі завжди кажу, коли відбувається будь-яка передача будь-якого активу, треба проводити аудит, тому що не можна тягнути ті історії, які хтось створював і потім за них відповідати. Тобто, безумовно, треба його провести, треба чітко відфіксувати і провести лінію, що було, які борги. Місто не може закривати борги приватників, це ненормально. Наразі ключове – забезпечити стабільне і надійне функціонування ТЕЦ впродовж майбутньої зими, – зауважив Галущенко.

Як показав досвід цього сезону, локальна децентралізована генерація захищає споживачів та суттєво посилює загальнодержавну енергосистему.