Факт-новини: оперативні сюжети

Туризм в умовах війни: як заохочувати гостей відвідати Чернігівщину

Featured Video Play Icon

Як продовжувати розвивати туристичну галузь під час повномасштабної війни та заохочувати гостей відвідати Чернігівщину. Туристичний сезон 2023 обговорили місцеві екскурсоводи та гості з різних куточків України. Уже вчетверте Управління культури та туризму збирає гідів аби поспілкуватися та поділитися досвідом роботи.

– Як говорити про зруйнування, чи варто їх показувати чи не варто, чи говоримо й показуємо сьогодні в туристичних маршрутах приватні сектори, які в достатньо великій кількості знищені в Чернігові, як говоримо про пам’ятки архітектури. Оце все насправді ком проблем, які треба вирішувати, – зазначає заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Про своє бачення майбутнього сезону  під час туристичних практик розповіли й екскурсоводи з прикордонних громад.  Про туристичний сезон вони й не мріють, та попри всі виклики продовжують працювати.

– Наше місто буквально у 20 кілометрах від зараз бойових дій, у понеділок там буквально за 15 кілометрів були прильоти з туризмом ми поки що почекаємо, – зазначає представниця Городнянської громади Галина.

– В нас також були виклики з приводу війни. У ці вихідні в нас буде тур «Менщина під час війни», тобто ми побачимо місця бойових дій, побачимо ті танки, гради, тобто вже там усе розміновано, – зауважив представник Менської громади Віталій.

Як перспективний напрям цікавий для потенційних мандрівників – маршрути пам’яті. Зараз над їх розробкою працюють фахівці Державного агентства розвитку туризму. Вони позначать усі міста-герої, які проявили незламність та стійкий опір перед окупантами. Ці маршрути будуть цікаві як внутрішньому так і іноземному туристи.

– Ми розуміємо, що багато іноземців і зокрема українців, бо тут треба взяти не тільки іноземців, а й українців. Вони бачили війну в смартфоні або в телевізорі, для них також багато чого незрозуміло, із ними ми також маємо прокомунікувати відносно міст таких героїв як Чернігів, Харків, Херсон і всі міста щоб вони зрозуміли якою ціною це все давалося, чому це важливо, – говорить начальник відділу координації розвитку туристичної інфраструктури в регіонах Державного агентства розвитку туризму України Ігор Чава.

Також експерти створять документ політики пам’яті російсько-української війни. Збиратимуть історії людей з усіх регіонів.

– Це велика робота щоби поставити питання і на певні питання відповісти. Ми виявляємо що це треба зробити, дуже багато всього й ми зараз якби в цій співпраці з міністерством культури й інститутом нацпам‘яті вибудовуємо модель як ми будемо рухатися щодо цього документу, – повідомила співзасновниця та кураторка платформи культури памяті «Минуле/Майбутнє/Мистецтво» Катерина Семенюк.

Враховуючи досвід минулого року, коли в Чернігові постраждало багато об’єктів туристичної інфраструктури, в управлінні культури та туризму розробили нову стратегію на цей сезон. Вони планують запрошувати до міста іноземців, аби показати наслідки ворожих обстрілів.

– Всі сьогодні говорять про Україну і вони ходять на мітинги, вони донатять наскільки можуть і їм важливо потім побачити країну, яка вистояла власне оцю всю агресію, – підкреслила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Цього року в туристично-інформаційному центрі залучатимуть чернігівців до вивчення муралів міста, прогулянок на велосипедах та проходження різноманітних квестів. Триватиме туристичний сезон у Чернігові до кінця жовтня.