Факт-новини: оперативні сюжети

Від ремонту квартири до відбудови країни: наскільки затребувані нині будівельні спеціальності?

Featured Video Play Icon

Будівельна галузь завжди була в пріоритеті, і завжди вона була на великому рахунку. І, я так думаю, що буде в перспективі, – зазначає виконроб будівельної організації Ігор Коницій.

 Цей об’єкт один із тих, що нині активно зводяться чи добудовуються, попри війну та всі пов’язані з нею ризики. Робітники кажуть, живе місто, а отже, і будівельна галузь, адже це все, починаючи від заміни вікон чи ремонту в квартирі до відновлення знищених росією людських помешкань, пошкоджених комунікацій, доріг чи інфраструктури, а також комплексної відбудови та подальшого розвитку кожної з постраждалих громад і країни в цілому.

Працівники завжди потрібні. Ви знаєте, є старіння, є демографічні, у зв’язку з війною, багато молодих фахівців, і будівельники, в тому числі, захищають нашу Батьківщину. Багато нових будівель, багато реконструкцій іде зруйновані помешкання, як приватного сектору, так і наших великих підприємств, то, на даний час, така професія, як будівельник, буде дуже і дуже затребувана, – констатує Ігор Коницій.

 Серед досвідчених спеціалістів, які вже роками у цій сфері, та під пильним їхнім наглядом – і учні та учениці Чернігівського професійного будівельного ліцею. За плечима у них теоретичний курс, виробниче навчання в майстернях, а тепер, власне, практика на будівельних майданчиках Чернігова та області.

Працюємо по штукатурці, по малярці, покраска, нанесення розчину розрівнювання. Мені цікаво, після закінчення ліцею піду працювати в будівельну галузь та буду відбудовувати країну, – розповідає учень 1-го курсу Чернігівського професійного будівельного ліцею Євгеній Кудра.

Наші учні закріплюють свої навички на виробничому майданчику, під час проходження практики, і за це, навіть, отримують заробітну плату. Це і муляри, і зварники, маляри, утеплювачі штукатури, – зауважує  майстер виробничого навчання Чернігівського професійного будівельного ліцею Владислав Євтушенко.

За словами майстра виробничого навчання, практика безпосередньо на підприємствах має плюси для обох сторін, адже так роботодавець може знайти і фактично допомогти виростити собі майбутніх співробітників. На сьогодні випускники професійного будівельного ліцею працюють буквально на кожному об’єкті на Чернігівщині. Водночас, потреба в кваліфікованих працівниках будівельних спеціальностей була завжди і є прогнози щодо зростання попиту на них в найближчі роки, враховуючи необхідність повоєнної відбудови. До того ж, вакансії, які пропонують на ринку праці, конкурентно оплачувані, зазначають в обласному центрі зайнятості.

Вони завжди були затребувані і якщо брати облік безробітних, то по будівельних галузях у нас ніколи немає людей, які мають будівельні спеціальності і професії. Їх просто немає на обліку, тому що вони завжди знаходять роботу. Якщо брати середню заробітну плата у вакансіях взагалі, яку нам подають, то вона близько там 9 тисяч, а от в будівельній сфері це від 12 до 20 тисяч в залежності від розряду, кваліфікації, – підкреслює  заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Сергій Роговець.

Статистика свідчить про затребуваність фахівців даної професії. Станом на травень, із 543-ох вакансій, зареєстрованих у службі зайнятості, з будівельної галузі налічується 22, і з майже 5-ти тисяч людей на обліку – жодної, яка би мала відповідну спеціалізацію.