ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відеокамери, пожежна сигналізація та оповіщення: Чернігівська школа №1 стає безпечнішою

Featured Video Play Icon

Забезпечити максимальну захищеність учнів та педагогів. У Чернігівській школі № 1 реалізують проєкт «Безпечний заклад освіти». Як розповіла директорка Ольга Шелест, перша частина запланованих робіт майже завершена. У школі встановлюють протипожежну систему, зовнішні та внутрішні камери відеоспостереження, а також сучасну систему оповіщення.

На сьогодні ми живемо в складні часи й діти запам’ятовують велику кількість інструкцій: один дзвоник — це на урок, два — з уроку, три — це повітряна тривога, один довгий дзвоник — це евакуація, і так далі, цей перелік можна продовжувати. На сьогодні в нас буде встановлена система оповіщення, яка дозволить чітко сповістити дуже швидко всіх учасників освітнього процесу про ту чи іншу небезпеку, – розповіла директорка СЗСШ № 1 Ольга Шелест.

На другому етапі проєкту, виконання якого планується впродовж цього року, встановлять турнікети на входах до школи, що дасть змогу запобігти потраплянню до закладу сторонніх осіб. Діти та вчителі одержать особисті пропускні картки, а батьки матимуть заздалегідь домовлятися, зокрема, про зустріч з учителями. За словами начальника управління освіти Василя Білогури, питання безпечного перебування дітей у навчальних закладах для міста завжди було пріоритетним. Загальний же бюджет реалізації проєкту «Безпечний заклад освіти» у 1-ій школі становить орієнтовно 9,5 мільйонів гривень.

Чому фактично він і був розбитий на 2 роки фінансування, тому що це і виконання робіт, й однорічне фінансування є досить величезним навантаженням на можливості міського бюджету, тим паче в умовах війни, скільки закладів освіти постраждало, – роз’яснив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Програму «Безпечний заклад освіти» на 2021–2024-й роки, яка має на меті підвищити рівень безпеки в школах та інших навчальних закладах міста, депутати Чернігівської міської ради затвердили в грудні 2020-го. Зараз вона впроваджується, зокрема, і в 5-й, 6-й, 9-й, 20-й та 29-й школах передусім у частині протипожежної безпеки. Реалізація інших напрямів, передбачених концепцією програми, за словами Василя Білогури, залежатиме від можливостей їхнього фінансування.