Новини

Надзвичайний стан на Чернігівщині: що чекає жителів області?

Як відомо, 23 лютого РНБО прийняла рішення про введення надзвичайного стану по всій території України. Сьогодні увечері Верховна рада має затвердити відповідний указ Президента.

У разі введення надзвичайного стану, що зміниться для жителів Чернігівської області, розповіли на брифінгу в ОДА.

 Як повідомив голова ОДА В’ячеслав Чаус, комендантської години наразі не вводитимуть. Буде створено оперативний штаб у складі керівників області та міста, СБУ, поліції, прокуратури та сил тероборони. На ньому спільно прийматимуть рішення стосовно заборон та обмежень.

Введення надзвичайного стану підтримал міський голова Владислав Атрошенко.  Всі підрозділи міської ради і комунальні підприємства злагоджено працюють.

В області ситуація контрольована. Державний кордон з Білоруссю під постійною охороною.

Найближчим часом будуть організовані та проведені навчальні збори резервістів в батальйонах і бригадах тероборони. Ці навчання триватимуть 30 днів.

Що означає надзвичайний стан?

Всі н’юанси надзвичайного стану викладені у відповідному законі.

По-перше, встановлюється посилений контроль в’їздів та виїздів з території міст та областей.

Також може обмежуватися рух транспортних засобів, проводитись їх додатковий огляд.

Встановлюється заборона проведення масових заходів і заборона проведення мітингів. Також скасовується виборчий процес у 206-му окрузі.

У СБУ запевняють, введення надзвичайного стану не означає, що життя громадян ускладниться, а всі передбачені законом механізми одразу будуть застосовані. Адже кожен регіон України має свою безпекову специфіку. Тож не варто панікувати.