Факт-новини: оперативні сюжети

Відео з російською пропагандою у фітнес-клубі Чернігова – фейк

Featured Video Play Icon

Пранкери, які записали і змонтували відео з російською пропагандою, можуть отримати до 5 років за ґратами. Днями в соцмережах та деяких телеграм-каналах з‘явилося відео з одного зі спортзалів у центрі Чернігова, де зафільмовано, як для відвідувачів нібито транслюють ворожі російські телеканали.

А ось, власне, матеріали з камер відеоспостереження фітнес-клубу, встановлених задля безпеки клієнтів, що за словами власників закладу пояснюють, як створювався цей фейк. Так, на кадрах видно, як один із чоловіків за допомогою свого смартфону під’єднався до телевізора та ввімкнув відповідну програму, тоді як інший був готовий знімати все на телефон. Далі на це вже не складно було накласти будь-який звук, і ось що з цього вийшло.

Власник фітнес-клубу Юрій Рудич каже, коли побачив відео, взагалі не зрозумів, як таке можливо, адже він впевнений у своєму колективі і крім спортивного контенту у них нічого не вмикається. Тому разом почали передивлятися останні записи з камер безпеки. Обидва чоловіки – постійні клієнти закладу. Якими були їхні мотиви і яку мету в кінцевому рахунку вони переслідували, керівництву клубу невідомо. Однак, зазначають, що таке провокативне і неправдиве відео це не лише незрозумілий удар по репутації, до того ж враховуючи їх активну волонтерську діяльність, а й насамперед – інструмент деморалізації та розколу суспільства, що в умовах війни тільки грає на руку ворогу.

Зі свого боку для громади Чернігова, а також клієнтів спортивний заклад зробив відео-спростування з підтверджуючими матеріалами та коментарями керівництва та адміністрації. Розібратися ж із ситуацією і, якщо тут дійсно є ознаки кримінального злочину, встановити та притягнути винних до відповідальності, мають компетентні органи.