НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів отримав ще п’ять мобільних укриттів: де встановили споруди захисту?

Featured Video Play Icon

Ще п’ять мобільних укриттів одержало наше місто в ході проєкту SafePlace4UA від благодійного фонду “Юність 2.0”. Важать сховища більше 20 тонн і розраховані на 15 осіб. Всередині – лави, освітлення та вентиляційна система. Відтак, в умовах чи не щоденних повітряних тривог та загроз обстрілів чернігівці матимуть швидкий доступ до місця, яке убезпечить їх від уламків ворожих снарядів. Нагадаємо, у грудні минулого року подібне укриття донори розмістили на вулиці Володимира Дрозда навпроти модульного містечка.

У нас є запит на 20 укриттів від Чернігівської влади, наразі 6 вже. Це сертифіковане укриття. Підприємство, яке його виготовляє, має усі дозволи та сертифікати відповідності. По ДСТУ 9195 – це швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту. Тому воно повністю готове до того, щоб там знаходилися люди і вона повністю відповідає усім вимогам, які наразі є в Україні саме до цих споруд, – повідомив голова благодійного фонду «Юність 2.0» та керівник проєкту SafePlace4UA Ілля Блохін.

З фінансуванням виготовлення та доставки бетонних мобільних сховищ допомогли українські бізнеси. Встановлюють їх у густонаселених мікрорайонах, неподалік зупинок громадського транспорту, тобто там, де великий потік людей. Дизайни укриттів – різноманітні. 

Для нашого міста дуже важлива подія. Сьогодні ми ставимо в п’яти районах. Це Масани, Стрілецька, Малий Проспект біля Сіверського, Зелений Гай на Пухова і це в нас буде біля пляжу, кінцева зупинка, – зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Володимир Хольченков.

Перше укриття такого типу, виготовлене в Одесі, встановили у Миколаєві, ще восени 2022-го на місці ракетного удару, внаслідок якого загинуло 8 людей. Нині ж географія проєкту значно розширена і вже 19 укриттів захищають людей під час повітряних тривог в різних куточках України.