ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Університети Чернігова та Реймса розвиватимуть міцне партнерство

Featured Video Play Icon

Зробити внесок у відновлення Чернігова, як свого часу після Першої світової для Реймсу це зробила європейська спільнота. Делегація з нового, французького міста-побратима провела кілька днів у Чернігові, аби познайомитися з українським містом-героєм, зрозуміти його потреби та закласти фундамент для майбутньої змістовної і плідної співпраці. Зокрема, і на рівні вищих навчальних закладів. Чернігівська політехніка – найбільший в області університет, що в березні 2022-го зазнав серйозних руйнувань – втрати сягнули 6 млн євро. Жодної вцілілої аудиторії чи вікна, пошкоджено майже всі навчальні корпуси в різних частинах міста. А те, що відбудовано – справа рук співробітників, викладачів і студентів за кошти благодійників.

 –В Чернігівській політехніці навчається майже 8 тисяч студентів і на сьогоднішній день університет готує фахівців практично за всіма спеціальностями, які на сьогоднішній день є в переліку спеціальностей затверджених Кабміном, окрім вчителів і лікарів. Зараз університет активно ще працює, щоб підвищити обороноздатність нашої країни, і веде активну підготовку по відкриттю військової кафедри і ліцензування нової спеціальності – військове озброєння, – зазначає  ректор Національного університету “Чернігівська політехніка” Олег Новомлинець.

Що ж стосується повноцінного відновлення навчання у стінах закладу, то до цього потрібно виконати ще чималий обсяг робіт, знайти кошти на матеріали і заміну пошкодженого дороговартісного обладнання. Однак, пріоритетом у партнерстві з Реймсом і їхнім університетом вони бачать обмін досвідом у таких напрямках, як агрономія, ІТ-сфера, прикладна механіка, туризм і дизайн, що добре розвинені у Франції і допоможуть готувати конкурентоспроможних фахівців в Україні.

Співпраця з європейськими університетами, в першу чергу, направлена на розвиток програм академічної мобільності за програмою еразмус, коли студент на рік або на семестр виїжджає в університет європейський, партнерський університет і там проходить навчання за цією ж самою або спорідненою спеціальністю, – додав  Олег Новомлинець.

Така співпраця вже налагоджена і Польщею, Німеччиною, Іспанією, Великою Британією і Чехією, і завдяки перемовинам міста знайти точки дотику цього дня вдалося і з французькими вишами.

Основна мета, була і залишається, це партнерство між університетами, і ми хочемо показати якомога швидше, що воно буде якісним. Це буде обмін, коли українці приїжджатимуть в Реймс. І після війни, ми сподіваємося, що це буде в обох напрямках . Ми бачимо матеріальні труднощі, але ми бачимо і вашу сміливість, а також те, що ви робите. Тому коли приїдемо в Реймс, ми сядемо за стіл з усіма партнерами і будемо вирішувати, що з ваших потреб у наших силах, – підкреслює заступник мера Реймса Дімітрій Уден.

Як підтвердження своїх намірів, представники міста-побратима передали очільнику Чернігівської політехніки лист, підписаний мером Реймсу Арно Робіне, що засвідчує готовність університетів розвивати міцне партнерство та інтернаціональні відносини. Вони підкреслили, що хочуть зробити наш університет відомим у Реймсі і почати співпрацю, важливу для обох сторін, якомога скоріше. А також зазначили, що докладуть максимум зусиль, аби підтримка України Францією посилювалася.

Це не тільки візит, щоб відкрити місто і щось там підписати, якісь обов’язки. Це візит, щоб побачити, чого ви потребуєте і зрозуміти, яким чином ми можемо вам допомогти. Ми вас не забуваємо, не забудемо і будемо завжди поруч з вами. Україна рік у великій війні. Будьте впевнені, що після нашого повернення до Франції, ми будемо запевняти, що Франція має допомагати Україні, – запевнив заступник керівника апарату мерії Реймса Ремі Грандмандже.

У свою чергу Чернігів подякував всьому народу Франції за допомогу Україні і підтримку нашої обороноздатності. Та на знак дружби, обмінялися пам’ятними подарунками.